Έργο του Φειδία η κεφαλή του Απόλλωνα, που ανακαλύφθηκε στην Ιταλία;
Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί στον κόσμο της τέχνης η ανακάλυψη ελεφαντοστέινης κεφαλής του Απόλλωνα, που πιθανολογείται ότι είναι του Φειδία. Το έργο ήρθε στο φως από λαθρανασκαφή στην Ιταλία και χρονολογείται στην εποχή που έζησε ο μεγάλος γλύπτης.
38
Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλεί στον κόσμο της τέχνης η ανακάλυψη ελεφαντοστέινης κεφαλής του Απόλλωνα, που πιθανολογείται ότι είναι του Φειδία. Το έργο ήρθε στο φως από λαθρανασκαφή στην Ιταλία και χρονολογείται στον 5ο ή 4ο αιώνα, εποχή που έζησε ο μεγάλος γλύπτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, την Παρασκευή, το έργο, σε φυσικό μέγεθος, αυτή την εποχή υπόκειται σε στερεωτικές εργασίες στο κεντρικό Ινστιτούτο Συντήρησης της Ρώμης, προκειμένου να κάνει την επίσημη εμφάνισή του τις προσεχείς ημέρες.
Ο τρόπος ανακάλυψης του έργου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το 1995 ο Πιέτρο Κασασάντα, ειδικευμένος σε λαθρανασκαφές, το βρήκε λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα Λουτρά του Κλαύδιου μαζί με τρία αιγυπτιακά αγάλματα από γρανίτη και τα υπόλοιπα ενός ελεφάντινου αγάλματος.
Αμέσως κατάλαβε την αξία του και το εξήγαγε λαθραία στον έμπορο αρχαιοτήτων Νίνο Σαβόκα στο Μόναχο και συμφώνησαν την πώλησή του έναντι 6 εκατ. λιρών. Ένα από τα δύο μουσεία, στα οποία απευθύνθηκαν, το απέδωσε στον Φειδία, αλλά κανείς δεν πήρε το ρίσκο να το αγοράσει. Έτσι, το γλυπτό κατέληξε στα χέρια του Βρετανού εμπόρου κ. Σάιμς, ο οποίος μεσολάβησε μέσω δικηγόρων να παραδοθεί στην Ιταλία.
Τα χρυσελεφάντινα αγάλματα της κλασικής περιόδου από την Ελλάδα ήταν περιζήτητα από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και συλλέκτες, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει 74 από αυτά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μόδα και Έπσταϊν: Στο στόχαστρο τα πρακτορεία
- Γιατί κάποιες φορές ρίχνουμε τα στάνταρ μας στις σχέσεις;
- Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ επιστρέφει με νέο σόλο, νοσταλγικό άλμπουμ
- Υποκλοπές: Εννέα πρόσωπα στέλνει στο εδώλιο η πρώτη απόφαση
- Πόλεμος στο Ιράν: Οι νέοι μνηστήρες στις προμήθειες πετρελαίου, φυσικού αερίου
- ΣΥΡΙΖΑ: Αυτό το κτίριο ποιος (δεν) θα το πάρει;
- Ακρίβεια: Ο πόλεμος… στα ράφια των σούπερ μάρκετ – Οι ανατιμήσεις βάζουν «φωτιά» στην τσέπη
- Αττική: Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων τη νύχτα σε ΑΤΜ και επαγγελματικό αυτοκίνητο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 30.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/paul-pastourmatzis-36plOdZK_uY-unsplash-315x220.jpg)



![Μέση Ανατολή: Πώς ο πόλεμος μπορεί να πυροδοτήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/ot_sithra34-2-300x300.png)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442