Αρχίζει η υλοποίηση της α΄φάσης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Ραδιοσυχνοτήτων
Σημαντικό βήμα προόδου για την Ελλάδα αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας για την υλοποίηση της πρώτης φάσης δημιουργίας ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης και εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, του οποίου το κάστος ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.
28
Υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της εταιρείας Rohde & Schwarz η σύμβαση για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης και Εποπτείας Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων (ΕΣΔΕΦ).
Η παρούσα φάση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2004, θα αφορά στις ευρύτερες περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ το τελικό κόστος του έργου ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.
Δεδομένου ότι το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων αποτελεί σπάνιο πόρο και τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σημαντικά η χρήση του, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας ενός συστήματος, το οποίο θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική διαχείριση και τη βέλτιστη αξιοποίησή του, σύμφωνα με τις αρχές που έχει υιοθετήσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.
Επίσης, το σύστημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιτήρηση της νόμιμης χρήσης του ραδιοφάσματος, γεγονός που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών ή και με την άμυνα της χώρας, όπως ο εντοπισμός των πηγών παρεμβολών στις συχνότητες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών.
Παράλληλα, θα παρέχει τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού των σταθμών εκπομπών παράνομων χρηστών του φάσματος συχνοτήτων. Θα επιτηρεί τη λειτουργία των σταθμών εκπομπών των νόμιμων χρηστών και, μέσω των μετρήσεων που θα διεξάγονται, θα ελέγχεται ο βαθμός συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές και τους όρους της άδειας κάθε χρήστη.
Με αυτό τον τρόπο, θα εξασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των νόμιμων χρηστών και παράλληλα, θα αποτρέπεται η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Μανόλης Γιακουμάκης, «η έναρξη της υλοποίησης της πρώτης φάσης του ΕΣΔΕΦ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη χώρα μας, η οποία αποκτά έτσι ένα σύγχρονο και υψηλών προδιαγραφών σύστημα διαχείρισης και εποπτείας του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων, το οποίο εκτός των άλλων θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες διαχείρισης και εποπτείας φάσματος που θα προκύψουν, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές και αξιόπιστο περιβάλλον ραδιοεπικοινωνιών».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η εξέγερση στο Λβιβ της Ουκρανίας εναντίον των στρατολογητών
- Ισπανία: Στους 12 οι νεκροί από τη δασική πυρκαγιά στην Αλμερία
- Βενεζουέλα: Νέος βαρύτερος απολογισμός για τα θύματα του διπλού φονικού σεισμού
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442