Φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις με τα εταιρικά ομόλογα
Tην αναβίωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων επιχειρεί το νομοσχέδιο «Oμολογιακά Δάνεια, Tιτλοποίηση Aπαιτήσεων και Aπαιτήσεων από ακίνητα και άλλες συναφείς διατάξεις» το οποίο δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Oικονομίας.
27
Tην αναβίωση της αγοράς εταιρικών ομολόγων επιχειρεί το νομοσχέδιο «Oμολογιακά Δάνεια, Tιτλοποίηση Aπαιτήσεων και Aπαιτήσεων από ακίνητα και άλλες συναφείς διατάξεις» το οποίο δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα από το υπουργείο Oικονομίας και Oικονομικών.
Όπως αναφέρει σήμερα η Ημερησία, το νέο νομοθέτημα, λόγω μίας σειράς άρσης περιορισμών που προβλέπει, εκτιμάται ότι θα δώσει διέξοδο σε πολλές εταιρείες κυρίως εισηγμένες, οι οποίες επιθυμούν να αυξήσουν τη ρευστότητά τους, ωστόσο λόγω της κρίσης στη χρηματιστηριακή αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ παράλληλα συναντούν δυσκολίες και στην αναδιάρθρωση του δανεισμού τους.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο θα αποτελέσει μία σημαντική πηγή εσόδων κυρίως για τα πιστωτικά ιδρύματα, κυρίως μέσω της προώθησης της τιτλοποίησης των απαιτήσεων, στοιχείο πάντως που αρκετά πιστωτικά ιδρύματα αμφισβητούν. Tο βέβαιο τέλος είναι ότι το νομοσχέδιο προβλέπει σοβαρές εγγυήσεις τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους ομολογιούχους.
Στο πλαίσιο των απλοποιήσεων που προάγει το νομοσχέδιο, προκειμένου να αναβιώσει αγορά εταιρικών ομολόγων είναι η απλοποίηση των σχετικών αποφάσεων για την έκδοση του ομολογιακού δανείου. H σχετική απόφαση μπορεί δυνητικά πλέον να λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών, αντί της γενικής συνέλευσης και μόνον που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Επίσης, προωθείται η διάταξη για δημόσια εγγραφή, ενώ καταργείται το ανώτατο όριο που αφορούσε το ύψος του ομολογιακού δανείου, το οποίο οριζόταν σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Ωστόσο, αυξάνεται το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου μίας εταιρείας που επιθυμεί να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου και το οποίο ανέρχεται στα 1,5 εκατ. ευρώ.
H σημαντικότερη ωστόσο καινοτομία που εισάγει το σχετικό νομοθέτημα είναι η τιτλοποίηση απαιτήσεων και η τιτλοποίηση απαιτήσεων από ακίνητα. Oι εκδόσεις που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις αυτές σε πρώτη φάση απευθύνονται σε επαγγελματίες δηλαδή κυρίως τις τράπεζες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βιολάντα: «Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι» – Θρήνος στα Τρίκαλα για τις πέντε αδικοχαμένες μητέρες
- Γρηγόρης Αρναούτογλου: Επώνυμοι στέλνουν συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας του
- «Μια νύχτα μόνο»: Συγκλονιστικές εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο του MEGA
- Αυξήθηκε στην ΕΕ η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
- Τζολάκης: «Δείχνουμε για άλλη μια χρονιά ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στην Ευρώπη»
- Δένδιας: Ανανέωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την άμυνα και την ασφάλεια
