27

Η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων που «ψαλιδίζουν» τα κέρδη, αποτυπώθηκαν στους ισολογισμούς των εισηγμένων επιχειρήσεων το 2002.

Όπως αναφέρει σήμερα το Βήμα, η ενίσχυση των λειτουργικών κερδών δημιουργεί θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, καθώς καταδεικνύει την προσπάθεια εξορθολογισμού του λειτουργικού κόστους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώτα διαθέσιμα στοιχεία, οι εισηγμένες εκτιμάται ότι έκλεισαν το 2002 με άνοδο 10% στον κύκλο εργασιών, αλλά και με πτώση 16% περίπου στα προ φόρων κέρδη.

Το κύριο χαρακτηριστικό των επιχειρηματικών κινήσεων είναι ότι πολλές εταιρείες επέλεξαν την τακτική να δώσουν σημαντικές μερισματικές αποδόσεις που ξεπερνούν το 5% και σε λίγες περιπτώσεις ισχυρών εταιρειών φθάνουν έως και το 8%.

Ο τραπεζικός κλάδος επλήγη περισσότερο, καθώς η κρίση της Σοφοκλέους έβαλε «φρένο» στα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις, ενώ παράλληλα οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να διενεργήσουν αυξημένες προβλέψεις, ώστε να αντιμετωπίσουν επισφαλή δάνεια.

Στους άλλους κλάδους της οικονομίας εξαίρεση αποτελούν η αύξηση κερδών της ΔΕΗ με 16,7%, ενώ τα ΕΛΠΕ «ισοφάρισαν» με τον καλύτερο τρόπο μία κακή χρονιά, επιτυγχάνοντας αυξημένα κέρδη κατά 157%. Η μείωση των κερδών του ΟΤΕ οφείλεται στην πολυεθνική λειτουργία του και στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει πλέον στις τηλεπικοινωνίες. Τέλος, η μείωση τζίρου του ΟΠΑΠ οφείλεται αποκλειστικά στη σημαντική ύφεση της αγοράς το 2002.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ