Βερολίνο: Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν γλυκόριζα, σύμφωνα με κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε η Γερμανική Εθνική Ένωση Χημικών και δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.


Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της η Δρ Ούρσουλα Σέλερμπεργκ μέλος της ένωσης, η ποσότητα της γλυκόριζας που θα πρέπει να καταναλώνεται σε ημερήσια βάση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια διότι υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης οιδημάτων.


Τα αντισυλληπτικά δισκία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη δημιουργία οιδημάτων, επομένως οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι και, περίπου την ίδια χρονική στιγμή, καταναλώνουν γλυκόριζα αυξάνουν τις πιθανότητες κατακράτησης υγρών.


«Ειδικότερα ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως διαβητικοί, υπερτασικοί και οι πάσχοντες από καρδιακά ή κυκλοφορικά προβλήματα, καθώς επίσης και οι γυναίκες που κυοφορούν θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως την κατανάλωση γλυκόριζας ή να είναι πολύ προσεκτικοί στις ποσότητες που τρώνε», συμπληρώνει η Δρ Σέλερμπεργκ.


Η γλυκόριζα παράγεται από το φυτό glycyrrhiza glabra, το οποίο περιέχει γλυκοριζικό οξύ. Αυτή η ουσία δίνει στη γλυκόριζα την χαρακτηριστική της γεύση. Όταν το γλυκοριζικό οξύ καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποστερήσει το σώμα από μεταλλικά στοιχεία όπως το κάλιο, τον ψευδάργυρο και το μαγνήσιο.


Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ισορροπίας του νατρίου και τη διατήρηση του επιπέδου των υγρών του σώματος. Η κατακράτηση υγρών μπορεί συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, σε μυϊκές βλάβες, όπως επίσης σε οιδήματα των άνω και κάτω άκρων, των μαστών και της κοιλιακής χώρας.

health.in.gr