Δυο ποτά αποτρέπουν το εγκεφαλικό, τα πέντε όμως…
Λονδίνο: Δύο ποτά την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως όταν γίνουν πέντε έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Λονδίνο: Δύο ποτά την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως όταν γίνουν πέντε έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από την Πανεπιστημιακή Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Tulane στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ ανέλυσαν τα στοιχεία 35 παλαιότερων ερευνών που αφορούσαν τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και αλκοόλ και πραγματοποιήθηκαν από το 1966 έως το 2002.
Συγκρίνοντας τα δεδομένα, υπολόγισαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από πέντε αλκοολούχων ποτών την ημέρα αύξανε κατά 64% την πιθανότητα πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο κίνδυνος εκδήλωσης του ισχαιμικού εγκεφαλικού κυμαινόταν σε ποσοστό 69% και του αιμορραγικού σε 50%.
Το παράδοξο σημείο της έρευνας, όμως, ήταν ότι η κατανάλωση ενός έως δύο ποτών την ημέρα ελάττωνε κατά 28% την πιθανότητα εκδήλωσης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν την επίδραση των διαφορετικών ποσοτήτων αλκοόλ στον οργανισμό όσον αφορά την πρόκληση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές τόνισαν ότι το αλκοόλ επηρεάζει κάποιες παραμέτρους της ροής του αίματος και έτσι αποτρέπει τις θρομβώσεις.
Επίσης, μπορεί να επηρεάσει το τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται η χοληστερόλη από το κυκλοφορικό σύστημα, ελαττώνοντας τον κίνδυνο εναπόθεσης λίπους στα τοιχώματα των αγγείων.
Ωστόσο, η βασική αιτία πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση του αλκοόλ, ιδίως αν το τελευταίο λαμβάνεται απότομα.
health.in.gr
- Σπέτσες: Συνελήφθη οδηγός βυτιοφόρου που έριξε λύματα σε δάσος
- Ολυμπιακός: Με Στρεφέτσα η ενδεκάδα κόντρα στον ΟΦΗ (pic)
- Γιατί στις πλούσιες χώρες πολλοί νιώθουν φτωχότεροι, δίχως να είναι;
- Πυρά ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση εξαντλεί τις προοπτικές της χώρας – Η πολιτική αλλαγή είναι επιτακτική
- Ο Βιλντόζα πήρε το… πορτοφόλι του Πετρούσεφ και χάρισε τη νίκη στη Βίρτους (vids)
- Κρήτη: Θλίψη για τον αθλητή ΑμεΑ που πέθανε μετά από τροχαίο – Είχε καθηλωθεί σε αμαξίδιο πριν από 23 χρόνια μετά από τροχαίο
