Λονδίνο: Η δίαιτα χαμηλών λιπαρών κατά τη διάρκεια της εφηβείας θωρακίζει τις γυναίκες από τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.


Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Δρ. Πήτερ Κβιτέροβιτς, μελέτησε δείγμα 286 κοριτσιών ηλικίας από οκτώ έως δέκα ετών, τα οποία ακολούθησαν είτε μια συμβατική για την ηλικία τους δίαιτα είτε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών για επτά χρόνια.


Κατά τη διάρκεια της έρευνας γίνονταν ορμονικές μετρήσεις από τις οποίες προέκυψε ότι τα κορίτσια που περιελάμβαναν στο διαιτολόγιο τους τροφές με χαμηλά λιπαρά είχαν 30% χαμηλότερα ποσοστά οιστρογόνων, συγκριτικά με τα υπόλοιπα άτομα της μελέτης.


Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, χωρίς να υπάρχει σαφής επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό.


Μιλώντας στο BBC ο Δρ. Κβιτέροβιτς εξήγησε ότι ενώ η έρευνα αποδεικνύει ότι οι τροφές με χαμηλά λιπαρά μειώνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης καρκίνου δεν υπάρχει ακόμα σαφής επιστημονική απόδειξη για το μηχανισμό δράσης.


«Χρειάζονται οπωσδήποτε περαιτέρω έρευνες για το σοβαρό αυτό ζήτημα ώστε μελλοντικά να μπορέσουμε να εκδώσουμε οδηγίες για τη διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μια περίοδο αναμφισβήτητα κρίσιμη για τις γυναίκες καθώς τότε ξεκινά η ανάπτυξη του μαστού».


Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της μελέτης ο Δρ. Τιμ Κέι επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Cancer Research UK, διευκρίνισε ότι οι έφηβες δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού μελλοντικά, αλλά να προσέχουν γενικά το διαιτολόγιο τους ώστε να είναι ισορροπημένο».

health.in.gr