
Τεράστιες οι καταστροφές στην Κάσο εξαιτίας των ραγδαίων βροχοπτώσεων
Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Κάσο, λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων. Στο νησί, που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έφθασαν συνεργεία της Πυροσβεστικής και καταβάλλονται προσπάθειες για αποκατάσταση των ζημιών.
37
Σημαντικές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην Κάσο, λόγω των ραγδαίων βροχοπτώσεων που έπληξαν το νησί από τα ξημερώματα της Παρασκευής. Το νησί παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Απο τις ραγδαίες βροχοπτώσεις και την υπερχείλιση των χειμάρρων Σκυλάς και Φράκτης, έχουν πλημμυρίσει πολλά σπίτια και καταστήματα στις περιοχές Φρυ και Αρβανιτοχώρι.
Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα καθώς επίσης αυτοκίνητα και μηχανάκια που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά των χειμάρρων και κατέληξαν στη θάλασσα, συμπληρώνουν την εικόνα της καταστροφής. Σε απόγνωση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι του νησιού καθώς πολλά ζωά έχουν πνιγεί από τα νερά.
Επίσης σημαντικές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο του νησιού, το δίκτυο υδρεύσεως και οι τηλεπικοινωνίες.
Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι βροχοπτώσεις έχουν περιοριστεί και έτσι κατέστη δυνατόν να επέμβουν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν από τη Ρόδο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της ΕΜΑΚ με 35 άνδρες.
Στο νησί έφθασε ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού από τη Ρόδο με 15 πυροσβέστες και 8 αντλητικά μηχανήματα και από τη Σητεία ένα σκάφος του Λιμενικού με 19 πυροσβέστες και 11 αντλητικά μηχανήματα, ενώ τις πρωινές ώρες της Κυριακής θα φτάσουν 1 φορτωτής, 1 μπουλντόζα, 2 εκσκαφείς και 2 φορτηγά.
Ο συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κάσο γίνεται απο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τη Νομαρχία Δωδεκανήσου και το Δήμο Κάσου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ενημερώνεται για την κατάσταση, δήλωσε ότι οι πληγέντες κάτοικοι του νησιού θα αποζημιωθούν.
Σε συνεννόηση με τη Νομαρχία Δωδεκανήσου από αύριο, Κυριακή, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών τις οποίες θα καλύψει η κυβέρνηση εξ ολοκλήρου. Ήδη από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι τα έξοδα της νομαρχίας αλλά και η πρώτη αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από το δήμο, θα καλυφθούν αμέσως με έκτακτη επιχορήγηση, ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθηθεί το υπόδειγμα άλλων πλημμυροπαθών περιοχών, όπως του Κηφισού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Το YouTube ως εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εφήβους
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας βλέπει την κλιμάκωση του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα
- Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι κατέστρεψε μοναστήρι στο νότιο Λίβανο
- Τέλος θητείας για τον Τζερόμ Πάουελ – Τα οχτώ ταραχώδη χρόνια στο τιμόνι της FED
- Μαζικές περικοπές στο ΒΒC: Καταργούνται 2.000 θέσεις εργασίας
- Ο Στάρμερ προτρέπει σε αυστηρή δράση κατά των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων μετά από αντισημιτικές επιθέσεις

