Το σινεμά συναντά τη λογοτεχνία στην οθόνη του «Απόλλωνα»
Κάθε Κυριακή πρωί το σινεμά θα συναντά τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο «Απόλλων», έως την άνοιξη του 2003. Με καφέ και κρουασάν οι άνθρωποι του ΕΚΚ και του ΕΚΕΒΙ, που συνδιοργανώνουν τις προβολές των ταινιών, θα περιμένουν το κοινό στις 11:30.
38
Κάθε Κυριακή πρωί το σινεμά θα συναντά τη λογοτεχνία και αντιστρόφως στον κινηματογράφο «Απόλλων», έως την άνοιξη του νέου έτους. Με καφέ και κρουασάν οι άνθρωποι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, που συνδιοργανώνουν τις προβολές των ταινιών, θα περιμένουν το κοινό στις 11:30 το πρωί.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι όλες εμπευσμένες από λογοτεχνικά βιβλία. Αμέσως μετά τις προβολές, συγγραφείς θα σχολιάζουν την ταινία και το βιβλίο, από το οποίο εμπνεύστηκε ο σκηνοθέτης και θα αναλύουν τη σχέση του κινηματογράφου με τη λογοτεχνία.
Αυτή την Κυριακή, 22/12, οι Τάσος Γουδέλης και Λένα Διβάνη θα σχολιάσουν το κλασικό αριστούργημα του Λουί Μπουνιουέλ Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου, εμπνευσμένο από το έργο του Πιέρ Λουίς Η γυναίκα και το νευρόσπαστο.
Το πρόγραμμα είναι οργανωμένο σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Ερωτικές Γραφές», θα προβληθούν ταινίες που πραγματεύονται το θέμα του ερωτικού πάθους και πόθου (Λολίτα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Σαρκική Εξάρτηση του Πατρίς Σερό, Το Κρυφό Ημερολόγιο του Πίτερ Γκριναγουεϊ, Crash του Ντ.Κρόνεμπεργκ).
Η δεύτερη ενότητα «Δακτυλικά Αποτυπώματα» έχει πηγή έμπνευσής της τη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία με ταινίες, όπως Η σειρήνα του Μισισιπή του Φρανσουά Τρυφό, Η Τελετή του Κλοντ Σαμπρόλ, «Ρασομόν» του Ακίρα Κουροσάβα.
Η τρίτη ενότητα «Κλασσικές Αξίες» αναφέρεται σε έργα κλασικών συγγραφέων, που μεταφέρθηκαν στην οθόνη από κλασικούς επίσης δημιουργούς της 7ης τέχνης: Ουγκέτσου Μονογκατάρι του Μιζογούτσι, Τζουντ του Μάικλ Ουίντερμποτομ, Η τραγική ιστορία της Αντέλ Ουγκό του Φρανσουά Τρυφό.
Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι η τέταρτη ενότητα, που έχει τίτλο «Μύθοι της Αριστεράς». Περιλαμβάνει το Χάπι Ντέι του Παντελή Βούλγαρη, Τα παιδιά της Χεληδόνας του Κώστα Βρετάκου, την Κάθοδο των Εννέα του Χρήστου Σιοπαχά, το Πλοίο του Αλέξη Δαμιανού και το Κιέριον του Δήμου Θέου, βασισμένο σε βιβλία για την υπόθεση Πολκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Ηλιόπουλος: Το μόνο που δεν ακούσαμε από τους βουλευτές της ΝΔ είναι το «νόμος είναι το δίκιο του αγρότη»
- Η ιδιαίτερη ανάρτηση του Χέιζ-Ντέιβις: Έγινε αστροναύτης και απάντησε για τα ταξίδια του (pic)
- Καθοριστικό βήμα για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Ραφήνα
- Μουσείο Μπενάκη: Η ελληνικότητα, η ιδέα, ο άνθρωπος
- «Η γη της ελιάς»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Ο ΟΤ στο Delphi Economic Forum XI
- Κουτσούμπας για τις άρσεις ασυλίας: Από τη μία το φαγοπότι του ΟΠΕΚΕΠΕ και από την άλλη ο λαός χωρίς εισόδημα
- Μέριλιν Μονρόε – 24 ώρες πριν τον θάνατό της είχε υπογράψει για την παραλαβή επίπλων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442