Το Παρίσι τιμά τη μνήμη του Πολ Γκογκέν με δύο εκθέσεις, η Ταϊτή με καμία!
Εκατό χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Πολ Γκογκέν συμπληρώνονται τον επόμενο χρόνο. Με αφορμή την επέτειο αυτή το Παρίσι έχει ήδη προγραμματίσει τουλάχιστον δύο εκθέσεις. Ωστόσο, στην Ταϊτή, που τόσο τον ενέπνευσε, δεν υπάρχει ούτε ένας πίνακάς του.
38
Εκατό χρόνια από το θάνατο του ζωγράφου Πολ Γκογκέν συμπληρώνονται τον επόμενο χρόνο. Με αφορμή την επέτειο αυτή το Παρίσι έχει ήδη προγραμματίσει τουλάχιστον δύο εκθέσεις. Ωστόσο, στην Ταϊτή, που τόσο τον ενέπνευσε, δεν υπάρχει ούτε ένας πίνακάς του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, την Τρίτη, για την επόμενη χρονιά στην Πολυνησία προγραμματίζονται μία έκθεση φωτογραφίας και μία έκθεση ζωγραφικής, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει ούτε ένα έργο του Γκογκέν. Βέβαια, οι φίλοι του Γάλλου ζωγράφου θα μπορούν να περιηγηθούν στο κρουαζιερόπλοιο που φέρει το όνομά του, να αγοράσουν το εμφιαλωμένο νερό με ετικέτα έναν πίνακά του, ή να αγοράσουν «Γκογκέν καφέ», «Γκογκέν ποτηράκια» και «Γκογκέν πατατάκια».
Επίσης, θα μπορούν να επισκεφθούν στο Μουσείο Γκογκέν, το οποίο όμως δεν έχει στις συλλογές του ούτε έναν αυθεντικό πίνακα του ζωγράφου!
Η υπεύθυνη του μουσείου Μπελίντα Χαρτ δίνει την εξήγηση· οι Ταϊτινοί δεν τα πάνε πολύ καλά με την κεντρική κυβέρνηση και τα μόνα τους έσοδα προέρχονται από την πώληση αναμνηστικών. Αλλωστε οι Ταϊτινοί δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τη ζωγραφική, για την οποία πιστεύουν ότι «είναι κάτι που ήρθε μαζί με τους λευκούς».
Όσο για τους τουρίστες, οι περισσότεροι θαυμάζουν τον Γκογκέν και τα έργα του στα μουσεία του υπόλοιπου κόσμου, αλλά στην Πολυνησία πηγαίνουν μόνο για διακοπές.
Ο Πολ Γκογκέν έφυγε από το Παρίσι για την Πολυνησία το 1891, αφού πρώτα πώλησε σε δημοπρασία 30 πίνακές του, για να βγάλει τα έξοδα του ταξιδιού. Καταγοητευμένος από το τοπίο των νησιών, δημιούργησε εκεί μερικά από τα ωραιότερα έργα του. Έπειτα από μια σύντομη επιστροφή στο Παρίσι, ξαναπήγε στην Ταϊτή το 1895 και έζησε εκεί ως το τέλος της ζωής του.
«Θέλω να ζήσω ήρεμα και να μείνω μακριά από τον πολιτισμό. Θέλω να δημιουργήσω μια απλή τέχνη» έλεγε στην Echo de Paris πριν αποχωρήσει για τον προορισμό των ονείρων του.
Η ζωή του, βέβαια, εκεί δεν ήταν καθόλου εύκολη. Η φτώχεια και οι αρρώστιες τον κατέβαλαν, μέχρι που σε ηλικία 55 ετών βρέθηκε νεκρός σε μια από τις νήσους Μαρκέζες, σε ένα δωμάτιο που έφερε την επιγραφή «Το σπίτι της χαράς».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διχάζει την Ιταλία η υπόθεση του κοσμηματοπώλη που καταδικάστηκε γιατί δολοφόνησε τους δύο ληστές του
- Ουκρανία: 2 νεκροί και 8 τραυματίες σε ρωσικά πλήγματα στην Οδησσό
- Το Ιράν ανταποδίδει τα πλήγματα των ΗΠΑ με επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τους στο Κουβέιτ και το Μπαχρέιν
- Καύσωνας Ιουνίου: Τουλάχιστον 12.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη
- Μεξικό: Δολοφόνησαν δημοσιογράφο κοντά στο σπίτι του, δίπλα στον γιο του
- Βρετανία: Απαγορεύουν την πώληση σε παιδιά ενεργειακών ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη
- Πυρκαγιές σαρώνουν τον Καναδά – Ο καπνός πνίγει μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ
- Κολομβία: Ο εκλεγμένος ακροδεξιός πρόεδρος θα μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)






























































![Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο είδος πίθηκου στη ΛΔ του Κονγκό [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Sans-titre-1-10-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442