Λονδίνο: Η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε συνδυασμό με την παχύρρευστη μορφή του, καθιστούν το μέλι αποτελεσματικό αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στην αντιβίωση, υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στη Βρετανία και το Πανεπιστήμιο Βαϊκάτο στη Νέα Ζηλανδία, υποστηρίζει ότι το μέλι θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του υπερανθεκτικού στη θεραπεία χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου (MRSA), ενός νοσοκομειακού μικροβίου, που πλήττει πλήθος ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε παλαιότερη μελέτη είχε καταδειχθεί ότι το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τα ποσοστά χοληστερόλης στο αίμα. Η νεότερη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών του Κάρντιφ υπό τη Δρ. Ρόουζ Κούπερ, απέδειξε ότι το παράγωγο των μελισσών, εφαρμοζόμενο τοπικά, λειτούργησε ως ασπίδα κατά της μόλυνσης σε περιπτώσεις ελκών και αποστημάτων που είχαν προηγουμένως εμφανίσει εξαιρετική ανοχή στη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες απέδωσαν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού σε συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, η οποία προέρχεται είτε από τις ίδιες τις μέλισσες, είτε από τη γύρη των λουλουδιών. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται προκειμένου να καταστεί δυνατή η παρασκευή αντιμικροβιακών σκευασμάτων με βάση τη σχετική παρατήρηση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, το οποίο και χρησιμοποιούσαν ευρέως ως θεραπευτική ουσία.

health.in.gr