Πόνος: καθημερινή “συντροφιά” για έναν στους πέντε
Λονδίνο: Ένας στους πέντε Βρετανούς υποφέρει από κάποια μορφή πόνου σε ημερήσια βάση, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει με την έναρξη της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Πόνο στη χώρα αυτή.
Λονδίνο: Ένας στους πέντε Βρετανούς υποφέρει από κάποια μορφή πόνου σε ημερήσια βάση, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας. Η δημοσιοποίησή τους συμπίπτει με την έναρξη της Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Πόνο στη χώρα αυτή.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρία ερευνών για λογαριασμό της οργάνωσης Pain Society, διαπιστώθηκαν τα εξής:
– Οι εννιά εκ των δέκα ερωτηθέντων ανέφεραν μείωση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων εξαιτίας κάποιας μορφής πόνου, ενώ σχεδόν οι μισοί έχουν εκδηλ.ωσει ελαφρά συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας του φαινομένου.
– Ένας στους τρεις ζήτησε άδεια από τη δουλειά του προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πόνο, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό ανέφερε ότι το άλγος έχει άμεση επίδραση στη σεξουαλική του ζωή.
– Ποσοστό 15% των ατόμων που υποφέρουν από κάποια μορφή πόνου δεν ζητά τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ενώ το 11% δεν έπαιρνε κανένα αναλγητικό.
– Το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που ζήτησαν βοήθεια απευθύνθηκε σε γενικό ιατρό και όχι σε κάποιον πιο ειδικό.
– Τέλος, οι περισσότεροι εμπιστεύονται τον οικογενειακό τους ιατρό, ενώ ένας στους δέκα προτιμά να υποφέρει δίχως να ειδοποιεί ούτε καν κάποιο κοντινό του πρόσωπο.
Η Δρ. Μπέβερλι Κολέτ, πρόεδρος της οργάνωσης Pain Society και σύμβουλος του Βασιλικού Θεραπευτηρίου του Λέστερ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας τόνισε χαρακτηριστικά: “Ο πόνος που δεν αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια κάποιου ειδικού μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία του ασθενούς, προκαλώντας κατάθλιψη, αίσθημα αδυναμίας ή ακόμη και αναπηρία. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα, παρέχοντας στους ασθενείς κάθε δυνατή βοήθεια, ακόμη κι αν χρειαστεί να τροποποιήσει το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα υγείας”.
Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως όταν ένα ζευγάρι παίρνει διαζύγιο κάτι πολύ σημαντικό έχει διαταράξει τη ζωή τους. Ο ψυχολόγος John Gottman έχει άλλη άποψη, όμως
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.