Φθορές υπέστη το οστεοφυλάκιο του Ιακώβ κατά τη μεταφορά του στον Καναδά
Ρωγμές υπέστη κατά τη μεταφορά του από το Τελ Αβίβ στο Τορόντο του Καναδά το κενό οστεοφυλάκιο του 1ου μ.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε προσφάτως στο Ισραήλ και φέρει την εγχάρακτη επιγραφή στα αραμαϊκά «Ιακώβ, υιός του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού».
51
Ρωγμές υπέστη κατά τη μεταφορά του από το Τελ Αβίβ στο Τορόντο του Καναδά το κενό οστεοφυλάκιο του 1ου μ.Χ. αιώνα που ανακαλύφθηκε προσφάτως στο Ισραήλ και φέρει την εγχάρακτη επιγραφή στα αραμαϊκά «Ιακώβ, υιός του Ιωσήφ, αδελφός του Ιησού».
Το μικρό οστεοφυλάκιο, που ενδεχομένως αποδειχθεί το παλαιότερο αρχαιολογικό εύρημα που μαρτυρά -πέραν της Βίβλου- την ύπαρξη του Ιησού Χριστό, μεταφέρθηκε διά θαλάσσης στο Τορόντο μέσω Νέας Υόρκης.
Στον Καναδά θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό το μικρό κουτί από ασβεστόλιθο, που πιστεύεται ότι περιείχε τα οστά του Ιακώβ, του ετεροθαλή αδελφού του Ιησού.
Σύμφωνα με τον Νταν Ραχίμι, επικεφαλής της διαχείρισης των συλλογών που φιλοξενεί το Royal Ontario Musuem του Τορόντο, διαπιστώθηκε ότι οι παλαιότερες ρωγμές μεγάλωσαν και νέες ρωγμές εμφανίστηκαν στο οστεοφυλάκιο. Κατά τον ίδιο, οι φθορές προκλήθηκαν προφανώς κατά τη μεταφορά του.
Ο Ραχίμι υπογράμμισε ότι το οστεοφυλάκιο του 1ου μ.Χ. αιώνα παραμένει γερό, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι εάν υποστεί περαιτέρω ρωγμές ενδέχεται να καταστεί ασταθές. Μία από τις ρωγμές -οι οποίες πάντως μπορούν να καλυφθούν από τους ειδικούς- βρίσκεται στην εγχάρακτη επιγραφή που κατά πολλούς επιστήμονες αποτελεί απόδειξη της ύπαρξης του Ιησού Χριστού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χαλκίδα: Θύμα άγριου ξυλοδαρμού 70χρονη από την κόρη της και τον σύντροφό της
- Θλίψη στον ΠΑΟΚ: Πέθανε ο αδελφός του Ιβάν Σαββίδη, Παύλος
- Τραμπ: Η εκεχειρία θα παραταθεί έως πέντε μέρες, λέει το Axios – Με τις βαλίτσες στο χέρι ο Βανς τελικά έμεινε σπίτι
- Στο 4,9% το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025
- Η Σίντνεϊ Σουίνι «έφαγε πόρτα» στην ταινία Ο Διάβολος Φοράει Prada 2
- UEFA Champions League: Η ημιτελική φάση έρχεται στο MEGA
- Στην Ιταλία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για τον «Κήπο των Δικαίων» – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Μιλάνου
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις άρσεις ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Αγωνία στο Μαξίμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-113x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442