Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον
Λονδίνο: Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
Λονδίνο: Η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Ε ίσως μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology το οποίο εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η νευροεκφυλιστική αυτή νόσος μπορεί να συνδεθεί με τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από την οξείδωση, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία το οξυγόνο μετατρέπεται σε ενέργεια. Η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και τα καροτινοειδή είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της οξείδωσης, απορροφώντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Ερευνητική ομάδα που συστήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, του Γυναικολογικού Νοσοκομείου του Μπρίγκχαμ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, εξέτασε κατά πόσο η χρήση των λεγόμενων αντιοξειδωτικών ουσιών έχει κάποια θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον.
Το δείγμα αποτέλεσαν 76.890 γυναίκες και 47.331 άνδρες. Οι συμμετέχουσες τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση από το 1984 και οι συμμετέχοντες από το 1986.
Έπειτα από μελέτη των ιατρικών φακέλων, προέκυψε ότι το 1998 μόνο 161 γυναίκες και 210 άνδρες είχαν παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.
Μιλώντας στο BBC ο Δρ Σουμίν Ζιάνγκ, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι εμπεριστατωμένη μελέτη των στοιχείων έδειξε ότι η λήψη βιταμίνης Ε διαμέσου της τροφής είχε προστατευτική δράση, χωρίς να ισχύει κάτι ανάλογο για τα διατροφικά συμπληρώματα.
«Η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη Ε συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου, αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι το δείγμα μπορεί μεν αριθμητικά να είναι μεγάλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε εκ νέου τα στοιχεία λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες» συμπληρώνει ο Δρ Ζιάνγκ.
Σχολιάζοντας το πόρισμα της μελέτης ο επιστημονικός σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Νόσο του Πάρκινσον, Δρ Λέσλι Φίντλεϊ, επισήμανε: «Αν και τα στοιχεία δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένα, σίγουρα η βιταμίνη Ε φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη της εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον».
health.in.gr
- Ουκρανία: Oι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι εποικοδομητικές, αλλά όχι εύκολες, λέει o Ζελένσκι [Βίντεο]
- Έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από αστυνομικό τμήμα στο Μεξικό [βίντεο]
- Ο Γερμανός ΥΠΕΞ στην Κίνα για «σκληρές» εμπορικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις
- Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στο Περού από δύο ενόπλους καθώς επέστρεφε από ρεπορτάζ
- Αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μπενίν: Η Νιγηρία συνέδραμε με στρατό για να καταστείλει την απόπειρα
- Όταν ο προτεινόμενος ως νέος αρχηγός της Μοσάντ τραυματίζονταν βαριά την 7η Οκτωβρίου [βίντεο]