27

Έντονα συμπιέζονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από την καχεξία της αγοράς, αφού πλήττονται τόσο από την κατολίσθηση του χρηματιστηρίου όσο και από τον περιορισμό του κύκλου εργασιών τους, ιδιαίτερα στον κλάδο ατομικών συμβολαίων ζωής.

Όπως αναφέρει σήμερα η Καθημερινή, την εικόνα ασφυξίας επιδεινώνει η κατάσταση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο κλάδος ανήκει σε αυτούς με τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή του χρόνου, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 70%, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές δημιουργούν πρόσθετες συνθήκες πίεσης.

Eκτιμήσεις της αγοράς συνηγορούν στο ότι η υποτίμηση των αξιών θα έχει για δεύτερη συνεχή χρονιά επίπτωση στα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και δεν θα είναι λίγες οι εταιρείες που θα κληθούν να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να καλύψουν τις ζημίες από τα μετοχικά τους χαρτοφυλάκια.

Oι επιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στις ζημιές που καταγράφονται στα αποτελέσματα των εταιρειών, αλλά αφορούν κυρίως στη μείωση των αποθεματικών τους, με ορατό τον κίνδυνο μη κάλυψης των απαιτούμενων περιθωρίων φερεγγυότητας.

Για τρίτη συνεχή χρονιά ο κλάδος ζωής δέχεται ισχυρό πλήγμα καταγράφοντας μείωση, που στην περίπτωση των ατομικών συμβολαίων ζωής μπορεί να φτάσει και το 20%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ