38

Αίτηση αναίρεσης άσκησε τη Δευτέρα το πρωί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ε.Κρουσταλάκης στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, με το οποίο αποδίδονται ευθύνες πλημμελημματικού χαρακτήρα στον πλοίαρχο, υποπλοίαρχο, ύπαρχο και α μηχανικό του πλοίου Εξπρές Σάμινα.

Ειδικότερα, ο κ. Κρουσταλάκης έκρινε ότι το εν λόγω βούλευμα στερείται νομίμου βάσεως, είναι αόριστο και αντιφατικό ως προς τις πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις που αποδίδονται στον πλοίαρχο Β.Γιαννακή, στον υποπλοίαρχο Αν.Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γ.Τριαντάφυλλο και τον α μηχανικό Γερ.Σκιαδαρέση.

Επίσης, ο εισαγγελέας αναιρεί το βούλευμα ως προς το σκέλος που απαλλάσσει τον ασυρματιστή Δ.Τσούμα λόγω ελλείψεως ειδικής αιτιολογίας. Ακόμα, αναιρεί το βούλευμα για έλλειψη αιτιολογίας ως προς την απαλλαγή των νομίμων εκπροσώπων της πλοιοκτήτριας εταιρίας του Σάμινα, Κ.Κληρονόμο και Ν.Βικάτο.

Τέλος, ο κ. Κρουσταλάκης αναιρεί το βούλευμα ως προς το σκέλος που για ορισμένες πράξεις (αδικήματα) έκρινε ότι είναι αναρμόδιο και παρέπεμψε για κρίση στα δικαστήρια του Πειραιά. Η αναίρεση θα εισαχθεί προς οριστική κρίση στο ποινικό τμήμα που θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών.

Το Εξπρές Σάμινα βυθίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2000, αφού προηγουμένως προσέκρουσε στη βραχονησίδα Πόρτες, λίγο έξω από το λιμάνι της Πάρου. Τότε είχαν πνιγεί 80 επιβάτες και είχαν τραυματιστεί άλλοι 67.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ