Η καφεΐνη αυξάνει την αντοχή των γυναικών στον πόνο
Λονδίνο: Η καφεΐνη αυξάνει παροδικά την αντοχή των γυναικών στον πόνο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κολεγίου Goldsmiths στη Βρετανία. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.
Λονδίνο: Η καφεΐνη αυξάνει παροδικά την αντοχή των γυναικών στον πόνο, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κολεγίου Goldsmiths στη Βρετανία. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες.
Η ανθεκτικότητα των γυναικών στον πόνο θεωρείται ότι είναι μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από την ικανότητά τους να υπομένουν τους πόνους του τοκετού αλλά και της εμμηνορυσίας. Εντούτοις, αρκετοί επιστήμονες χαρακτηρίζουν μύθο την άποψη αυτή, διότι πιστεύουν ότι στο σύνολό τους οι άνδρες αντιμετωπίζουν καλύτερα τον πόνο από τις γυναίκες.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από 50 άνδρες και 50 γυναίκες να βυθίσουν τα χέρια τους σε κουβάδες που περιείχαν εξαιρετικά παγωμένο νερό και να τα κρατήσουν εκεί όσο περισσότερο χρονικό διάστημα μπορούσαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες άντεξαν, στο σύνολό τους, περισσότερη ώρα από τις γυναίκες τον πόνο που τους προκαλούσε το παγωμένο νερό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κατάφεραν να ελέγξουν σε επαρκέστερο βαθμό τα ψυχικά και οργανικά ερεθίσματα που λάμβαναν, κάτι που δεν συνέβαινε στις γυναίκες.
Στη συνέχεια, χορήγησαν στις συμμετέχουσες 250mg καφεΐνης, δηλαδή όση ποσότητα έχει ένας διπλός εσπρέσο, και διαπίστωσαν με έκπληξη ότι η αντοχή τους στο παγωμένο νερό αυξήθηκε σημαντικά. Όταν η ίδια ποσότητα καφεΐνης χορηγήθηκε στους άνδρες δεν επέφερε καμία αλλαγή στην αντοχή τους στον πόνο.
Οι ερευνητές απέδωσαν την αύξηση της γυναικείας αντοχής στην αντίστοιχη άνοδο της αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από την κατανάλωση καφεΐνης. Δεν κατάφεραν ωστόσο να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε και για τους άνδρες που έλαβαν μέρος στη μελέτη.
«Μπορεί η επίδραση της καφεΐνης να διαρκεί λίγο, είναι όμως βέβαιο ότι ένας διπλός εσπρέσο αυξάνει τη γυναικεία αντοχή στον πόνο» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Εντ Κέογκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Επιπλέον, συμπληρώνει ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες προκειμένου για να διευκρινιστεί η δραστικότητα της καφεΐνης στα δύο φύλα.
health.in.gr
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
- Οι ΗΠΑ θέτουν προς πώληση 250 τεθωρακισμένα στην Πολωνία για… 1 δολάριο!
