Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026
weather-icon 31o
Στην 14η θέση της ευρωπαϊκής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατατάσσεται η Ελλάδα

Στην 14η θέση της ευρωπαϊκής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατατάσσεται η Ελλάδα

Στην 14η θέση της ευρωπαϊκής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατατάσσεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της FEFSI διατηρεί μερίδιο 0,66% του συνολικού ενεργητικού της αγοράς των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Κεφαλαιαγοράς (ΟΣΕΚΑ).

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

27

Στην 14η θέση της ευρωπαϊκής αγοράς αμοιβαίων κεφαλαίων κατατάσσεται η Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα εξαμηνιαία στοιχεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας FEFSI, διατηρεί μερίδιο 0,66% του συνολικού ενεργητικού της αγοράς των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων Κεφαλαιαγοράς (ΟΣΕΚΑ), έναντι 0,64% στο πρώτο τρίμηνο και 0,74% στο τέλος του 2001.

Συμπεριλαμβανομένου του ενεργητικού των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων εκτός οδηγίας ΟΣΕΚΑ, η χώρα μας παραμένει στην ίδια θέση με μερίδιο 0,57% από 0,55% στις 31 Μαρτίου και 0,64% στο τέλος του 2001.

Ανά κατηγορία Αμοιβαίων Κεφαλαίων ΟΣΕΚΑ, η Ελλάδα κατέχει μερίδιο 0,40% επί του συνολικού ενεργητικού των Μετοχικών Α/Κ (από 0,35% στις 31/3/02 και 0,40% στις 31/12/01), μερίδιο 0,54% στα Ομολογιακά Α/Κ (από 0,58% και 0,61%), μερίδιο 0,94% στα Μικτά Α/Κ (από 0,81% και 1,17%) και μερίδιο 1,5% στα Διαχείρισης Διαθεσίμων (από 1,7% και 1,9%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FEFSI, μειωμένο κατά 6,7% εμφανίζεται το συνολικό ενεργητικό της ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων (αμοιβαία κεφάλαια εντός Οδηγίας ΟΣΕΚΑ και άλλου τύπου κεφάλαια) τον Ιούνιο του 2002, καθώς ανήλθε σε 4,44 τρισ. ευρώ, έναντι 4,76 τρισ. ευρώ το Μάρτιο του 2002. Η μείωση του συνολικού ενεργητικού από τις αρχές του έτους ανέρχεται σε 2,9%.

Η μείωση του ενεργητικού, όπως επίσης και η αστάθεια που χαρακτήρισε τα διεθνή χρηματιστήρια τους τελευταίους μήνες, θα έχουν δυσμενείς συνέπειες στα αποτελέσματα του έτους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το συνολικό ενεργητικό της ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου παρέμεινε 220 δισ. ευρώ υψηλότερο από το ενεργητικό στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2001 (μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ).

Οι χώρες που εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά με συνολικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά 60% είναι το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Γερμανία. Το ενεργητικό της αγοράς Α/Κ που εμπίπτουν στην οδηγία ΟΣΕΚΑ (UCITS), στο τέλος Ιουνίου 2002, ανήλθε σε 3,47 τρισ. ευρώ από 3,72 τρισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους (-6,6%). Το ενεργητικό αυτό αντιστοιχεί σε μερίδιο 78,2% της συνολικής αγοράς. Από το τέλος του 2001 το ενεργητικό μειώθηκε κατά 3,2%.

Στην εξέλιξη αυτή οδήγησε κυρίως η πτώση των χρηματιστηριακών τιμών διεθνώς λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας, αλλά και των επιχειρηματικών και λογιστικών σκανδάλων των αμερικανικών επιχειρήσεων. Παρ όλα αυτά, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες σημειώθηκαν εισροές κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, το ενεργητικό των οποίων μειώθηκε κατά 11,9% από την αρχή του έτους, έναντι πτώσης 15% του δείκτη Dow Jones Broad Europe Stoxx.

Μικρότερες εισροές κεφαλαίων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο σημειώθηκαν στις κατηγορίες των Ομολογιακών Α/Κ και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, ιδιαίτερα στη Γερμανία. Οι επενδυτές στην Ιταλία συνέχισαν την αναδιανομή του χαρτοφυλακίου τους προς τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων. Για το σύνολο των κατηγοριών των Α/Κ το πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώθηκαν εισροές ύψους 60 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026
Cookies