Τα επείγοντα καρδιακά προβλήματα δεν συνδυάζονται πάντα με θωρακικό πόνο
Νέα Υόρκη: Τα επείγοντα καρδιακά προβλήματα εκδηλώνονται αρκετά συχνά με μη τυπικά συμπτώματα και δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με την εμφάνιση έντονου πόνου στο θώρακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Annals of Εmergency Medicine.
Νέα Υόρκη: Τα επείγοντα καρδιακά προβλήματα εκδηλώνονται αρκετά συχνά με μη τυπικά συμπτώματα και δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζονται με την εμφάνιση έντονου πόνου στο θώρακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Annals of Εmergency Medicine.
Eρευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν το ιστορικό περισσότερων από 700 ασθενών, οι μισοί από τους οποίους προσήλθαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών λόγω συμπτωμάτων εκτός του θωρακικού άλγους.
Το 47% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη προσήλθαν στον ιατρό εξαιτίας συμπτωμάτων όπως η αναπνευστική δυσχέρεια (175), η καρδιακή ανακοπή (7%), το αίσθημα ζάλης, η εύκολη κόπωση ή οι λιποθυμίες (4%), τα κοιλιακά άλγη (2%) και άλλα (17%).
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες το κύριο σύμπτωμα ενός επείγοντος καρδιακού προβλήματος να μην είναι το θωρακικό άλγος αυξάνουν όσο αυξάνεται η ηλικία του πάσχοντος και είναι πολύ περισσότερες στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
«Αν και καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες, ώστε να ενημερωθεί το κοινό για την αναγνώριση του θωρακικού άλγους ως συμπτώματος καρδιακού προβλήματος, η ιατρική κοινότητα είναι απαραίτητο να εστιάσει στην επιμόρφωση του πληθυσμού όσον αφορά στο γεγονός ότι τα καρδιακά νοσήματα που απαιτούν άμεση ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να εκδηλώνονται και με άλλα άτυπα συμπτώματα. Αυτά είναι το ίδιο ανησυχητικά με το θωρακικό άλγος και θα πρέπει να κινητοποιούν τους ασθενείς ώστε να αναζητούν επειγόντως βοήθεια από ιατρό» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Τζέφρεϊ Α. Τάμπας, επικεφαλής της μελέτης .
«Εάν λοιπόν εμφανίζετε δυσκολία αναπνοής ή έντονο αίσθημα ζάλης ιδίως κατά τη διάρκεια ή έπειτα από σωματική άσκηση, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών» υπογραμμίζει ο ίδιος.
health.in.gr
- Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο 17χρονος που γρονθοκόπησε συνομήλικό του στις τουαλέτες σχολείου
- Ο Άρης Betsson Κ18 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη (pics)
- Εκεί βρίσκω τον πραγματικό εαυτό μου: Ο ημίγυμνος Χάρι Στάιλς για τον Χαρούκι Μουρακάμι, το τρέξιμο και τη φήμη
- Κρήτη: Φρικτό θάνατο βρήκε άνδρας που παγιδεύτηκε σε φρέζα ενώ εκτελούσε εργασίες στο αμπέλι του
- Καύσιμα: Αυξήσεις πυροδοτεί ο πόλεμος στο Ιράν – Τι λέει ο πρόεδρος πρατηριούχων Ηρακλείου
- Ο Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το κράτος δικαίου

