53

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, με αφορμή τις δηλώσεις του για τις γερμανικές αποζημιώσεις, απέστειλε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Μανώλης Γλέζος. Σε αυτήν σημειώνει ότι «σας γνωρίζω την υπερηφάνεια που νοιώθω ως Ελληνας, γιατί είστε ο εκφραστής εκείνος της Πολιτείας, που δεν είναι επιλήσμων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για το ολοκαύτωμα των κατοίκων του Χορτιάτη στις 2 Σεπτεμβρίου του 1944, είχε δηλώσει ότι η Γερμανία οφείλει να επανορθώσει για τα δεινά που προκάλεσε στη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα, και ότι αυτό είναι μια ηθική δικαίωση για τα θύματα.

Στην επιστολή του ο Μ.Γλέζος αναφέρει ότι «με ιδιαίτερη συγκίνηση, σημειώνω την εξαιρετική σημασία της παρουσίας σας στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της σφαγής του Χορτιάτη από τους Ναζί κατακτητές. Θα ήθελα μάλιστα να σταθώ στο σημείο εκείνο της ομιλίας σας, όπου αναφέρατε πως χάρις στη θυσία εκείνη, όπως βέβαια και στη θυσία των 66 ολοκαυτωμάτων της χώρας μας, παρομοίων με του Χορτιάτη, και χάρις στην αυτοθυσία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι».

»Θα μου επιτρέψετε επίσης να υπογραμμίσω την τεκμηριωμένη αναφορά σας στο ύψιστο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά σημειώσατε, η εξόφληση των οφειλομένων χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι τρόπος έκφρασης ηθικών υποχρεώσεων. Και θα προσθέσω ότι πέρα απο την αποκατάσταση της ιστορίας, της ηθικής και του δικαίου, αποτελεί και εγγύηση ότι μέσα απο τη Γερμανία δεν θα προέλθει ένας καινούργιος Χίτλερ» παρατηρεί ο κ. Γλέζος.

«Αγαπητέ Πρόεδρε, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, δεν σας ευχαριστώ απλώς, αλλά σας γνωρίζω την υπερηφάνεια που νοιώθω ως Ελληνας, γιατί είστε ο εκφραστής εκείνος της Πολιτείας, που δεν είναι επιλήσμων» καταλήγει η επιστολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ