
Για εκβιασμό της διεθνούς κοινότητας στο θέμα του ΔΠΔ κατηγορούνται οι ΗΠΑ
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να εκβιάσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να χαίρουν ασυλίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), οι Αμερικανοί στρατιώτες.
25
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τετάρτη τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να εκβιάσουν τη διεθνή κοινότητα ώστε να χαίρουν ασυλίας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), οι Αμερικανοί στρατιώτες.
Σύμφωνα με το BBC, το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας για να πείσει ορισμένες χώρες να συνάψουν συμφωνίες μαζί της.
Ανα και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, διέψευσε τους ισχυρισμούς της οργάνωσης, ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον θα προσεγγίσει κάθε χώρα ξεχωριστά με σκοπό να πείσει τις κυβερνήσεις τους να δεχθούν την άποψη της.
Η Ουάσινγκτον άφισε να ενοηθεί ότι μπορεί να διακόψει την στρατιωτική βοήθεια που παρέχει σε ξένες χώρες αν οι χώρες αυτές δεν υποστηρίξουν το αίτημα της.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εχθρικές προς αυτές χώρες, κινούμενες από πολιτικά κίνητρα, θα μπορούσαν να κατηγορήσουν Αμερικανούς στρατιώτες των διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Τον περασμένο μήνα επετεύχθη συμβιβασμός με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξαιρεθούν για ένα χρόνο από κάθε δίωξη οι Αμερικανοί στρατιώτες. Το χρονικό αυτό διάστημα θα έδινε το περιθώριο στην αμερικανική κυβέρνηση να συνάψει διμερείς συμφωνίες με άλλες κυβερνήσεις που θα αναλάμβαναν την δέσμευση να μην εκδίδουν Αμερικανούς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

