Νέα Υόρκη: Συγκεκριμένα είδη δημητριακών μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για την υγεία, καθώς περιέχουν αυξημένες ποσότητες παραγόντων, όπως η ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικής μελέτης που διεξήχθη από τη Βρετανική Επιτροπή Τροφίμων.


«Τα δημητριακά είναι ένας υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους» υπογραμμίζουν οι ειδικοί. Τα πιο υγιεινά είδη είναι εκείνα που περιέχουν λιγότερα λίπη και ζάχαρη και περισσότερες φυτικές ίνες, όπως το μούσλι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.


«Τα απλά δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σοκολάτας ή άλλων συστατικών, που τα κάνουν περισσότερο εύγευστα και ελκυστικά κυρίως για τα παιδιά, παραμένουν μια πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή. Πρέπει να τονιστεί ότι περιέχουν αυξημένη ποσότητα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου και αποτελούν άριστη πηγή ενέργειας» επισημαίνουν οι ειδικοί.


Η διατροφολόγος της Επιτροπής Τροφίμων αναφέρει στο BBC ότι τα δημητριακά που είναι πλούσια σε συστατικά επιβαρυντικά για την υγεία δεν θα πρέπει να καταναλώνονται σε καθημερινή βάση.

«Αν θέλετε, λοιπόν, ένα πρωινό που θα σας δώσει δύναμη και ενέργεια, καλό θα είναι να είστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή αυτών των ειδών και να διαβάζετε τα συστατικά, τα οποία αναγράφονται υποχρεωτικά στο πίσω μέρος κάθε συσκευασίας» καταλήγει η ίδια.

health.in.gr