30

Στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες ταξιδεύει την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκου, Μοχάμεντ Μπενεσάι, για να αναλύσει τις θέσεις της χώρας του σχετικά με τη νησίδα Περεχίλ. Ο ίδιος ζήτησε από την Ισπανία να εγκαταλείψει τη νήσο, ως προϋπόθεση για να αρχίσουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις.

Όπως μετέδωσε το BBC, η αποστολή του επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας στην έδρα της ΕΕ δεν θα είναι εύκολη, δεδομένου ότι η Ένωση από την πρώτη στιγμή της κρίσης τάχθηκε ανοικτά υπέρ των Ισπανών.

Πάντως, χθες η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αννα ντε Παλάθιο, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να αποχωρήσει από τη νησίδα Περεχίλ, υπό τον όρο ότι το Μαρόκο δεν θα προβεί σε «ανάλογη εχθρική ενέργεια».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης, ο Μοχάμεντ Μπενασάι διαβεβαίωσε ότι το Μαρόκο δεν έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη νήσο Λέιλα -όπως ονομάζεται στα αραβικά- ωστόσο ξεκαθάρισε: «Δεν μπορώ να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με την κυρία Παλάθιο, όσο οι Ισπανοί βρίσκονται στο νησί».

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι λίγες ώρες προτού εκδηλωθεί η στρατιωτική επιχείρηση – αστραπή των Ισπανών για την ανακατάληψη της νήσου, Μαδρίτη και Ραμπάτ είχαν συμφωνήσει στον τρόπο τερματισμού της κρίσης, επομένως η ευρωπαϊκή χώρα δεν τήρησε την υπόσχεσή της.

«Παρούσα στη συμφωνία ήταν και η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ραμπάτ Μάργκαρετ Τατουίλερ» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι η νησίδα Περεχίλ αποτελεί ισπανικό έδαφος από το 1668, ωστόσο, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες είναι ακατοίκητη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ