Ο θηλασμός ασπίδα κατά της παιδικής κακοποίησης
Νέα Υόρκη: Η πιθανότητα να κακοποιηθεί ένα παιδί από την μητέρα του είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μικρότερο υπήρξε το χρονικό διάστημα θηλασμού του. Ο θηλασμός συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής επαφής μεταξύ τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Κακοποίηση και την Παραμέληση των Παιδιών, στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Νέα Υόρκη: Η πιθανότητα να κακοποιηθεί ένα παιδί από την μητέρα του είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μικρότερο υπήρξε το χρονικό διάστημα θηλασμού του. Ο θηλασμός συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής επαφής μεταξύ τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που παρουσιάστηκε στο 14ο Διεθνές Συνέδριο για την Κακοποίηση και την Παραμέληση των Παιδιών, στο Ντένβερ του Κολοράντο.
Όπως αναφέρει το Reuters, επικεφαλής της ομάδας ερευνητών είναι ο Δρ Λειν Στρέιδερν, καθηγητής στο Baylor College of Medicine.
Στην έρευνα, που διήρκεσε 14 χρόνια, συμμετείχαν 7.695 νεαρές μητέρες οι οποίες κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για το αν και επί πόσο χρονικό διάστημα θήλασαν τα παιδιά τους. Στην συνέχεια οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για να διαπιστώσουν πόσα από τα παιδιά αυτά έπεσαν θύματα κακοποίησης από την μητέρα τους και πόσα όχι.
Όπως προέκυψε, κακομεταχείριση υπέστη το 11% του συνόλου των παιδιών -περίπου 850. Για τα 550 από αυτά, μάλιστα, υπήρχε τεκμηριωμένη σχετική καταγγελία.
Διασταυρώνοντας τα στοιχεία που είχαν συλλέξει, οι ερευνητές βρήκαν ότι από τα άτυχα αυτά παιδιά λίγα είχαν θηλάσει πέραν των τεσσάρων μηνών -μερικά και καθόλου.
Φαίνεται ότι ο θηλασμός, σχολίασε σε συνέντευξη του στο Reuters Health ο Δρ Στρέιδερν, ενεργοποιεί κάποια ψυχολογικά ερεθίσματα στη νέα μητέρα, την κάνει πιο δεκτική στις ανάγκες του βρέφους και συμβάλλει, όπως είναι επόμενο, στην βελτίωση της ψυχικής επαφής μεταξύ τους.
Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί και επιστημονικά, επισημαίνει, με την αύξηση των επιπέδων της οξυτοκίνης, μιας ουσίας που εκκρίνεται με το θηλασμό στο σώμα της μητέρας καθιστώντας την πιο ευάλωτη συναισθηματικά, και ενδεχομένως πιο δεκτική στις επιθυμίες του μωρού.
Βέβαια, ο Στρέιδερν δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλους πιθανούς «ενοχοποιητικούς» παράγοντες, όπως είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, τα προβλήματα αλκοολισμού που μπορεί να αντιμετωπίζει, ή ακόμη και η απουσία πατέρα.
Παρόλα αυτά, ο θηλασμός είναι μια εμπειρία που μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλη ψυχολογική ικανοποίηση. Γι αυτό και, καταλήγοντας, ο καθηγητής Στρέιδερν προτρέπει: «Θηλάστε τα μωρά σας, είναι τόσο απλό…»
health.in.gr
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
- Οκτώ σκάφη προσδέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
- Νέα Ζηλανδία: Ύστερα από αναμονή ημερών ανακτήθηκε αυγό Φαμπερζέ που είχε… καταπιεί κλέφτης
- Χρόνος, φθορά, αμφισβήτηση, φιλοσοφία: Ο εικαστικός κόσμος της Λυδίας Δαμπασίνα είναι φτιαγμένος από ερωτήματα
- Αγρίνιο: Τρεις 13χρονες συνελήφθησαν για μπούλινγκ σε συμμαθήτριά τους
