Μέσα στην εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα
Εν μέσω του καταιγισμού λογιστικών σκανδάλων στην επιχειρηματική Αμερική που προκαλούν τριγμούς στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός Οικονομίας, Ν.Χριστοδουλάκης, καταθέτει αυτή την εβδομάδα το ν/σ για την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.
27
Εν μέσω του καταιγισμού λογιστικών σκανδάλων στην επιχειρηματική Αμερική που προκαλούν έντονους κραδασμούς στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ).
Το ν/σ προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή των ΔΛΠ από τις εισηγμένες στο ΧΑΑ επιχειρήσεις για τις χρήσεις που λήγουν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2002.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ΕΕ που σπεύδει να εντάξει στο θεσμικό της πλαίσιο τα ΔΛΠ, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την αξιοπιστία του εγχώριου λογιστικού συστήματος. Η Κομισιόν έχει ορίσει καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή τους από όλα τα κράτη-μέλη το 2005.
Παράλληλα, όπως αναφέρει σήμερα η Ημερησία, στο σχέδιο νόμου εισάγονται δύο θεσμοί:
* Δημιουργείται ανεξάρτητο υπερόργανο, κατά τα πρότυπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που θα εποπτεύει τις ελεγκτικές εταιρείες και τους ορκωτούς λογιστές.
* Εισάγεται ο ποιοτικός έλεγχος των λογιστικών ελέγχων.
Επίσης, προβλέπεται η αντικατάσταση του ορκωτού λογιστή κάθε τέσσερα χρόνια, η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια ελεγκτική εταιρεία και προσλήψεις που θα γίνονται για λογαριασμό των μετόχων και όχι των διοικητικών συμβουλίων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΑΕΚ – Κολοσσός Ρόδου 96-83: Νίκη για την «Ένωση» με έξι διψήφιους (vid)
- 22ο Συνέδριο ΚΚΕ: Η νέα Κεντρική Επιτροπή εξέλεξε ομόφωνα γενικό γραμματέα τον Δημήτρη Κουτσούμπα
- Η Disney αλλάζει ηγεσία: Ο Μπομπ Άιγκερ λέει «αντίο»
- Η «τυραννία της ποσοτικοποίησης»: Τι μας μας έχει στερήσει η τεχνολογία – Και πώς να το πάρουμε πίσω
- Μπιλ Γκέιτς: Οργισμένη διάψευση για τον Έπσταϊν – Το αφροδίσιο, οι Ρωσίδες, το πέος και τα κρυφά αντιβιοτικά στη Μελίντα
- Το Ισραήλ επιζητά αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν – Και ο Τραμπ είναι αυτός που μπορεί να τη δώσει


