30

Μια ασυνήθιστη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (τοπική ώρα) στη Γουατεμάλα. Περίπου 8.000 μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους πληρώσει για τη «συμμετοχή» και το «ρόλο» τους στον εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 36 χρόνια.

Όπως μετέδωσε το BBC, οι διαδηλωτές έχουν μπλοκάρει την είσοδο του μνημείου των Μάγιας Τίκαλ, του σπουδαιότερου αρχαιολογικού χώρου της χώρας. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες εκατοντάδες άτομα έχουν αποκλείσει το αεροδρόμιο της πόλης Πέτεν, όπου βρίσκεται το μνημείο.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πληρώσει 2,500 δολάρια σε κάθε έναν από εμάς για το ρόλο μας στον εμφύλιο πόλεμο» σχολίασε ένας διαδηλωτής.

Περίπου 500.000 κάτοικοι της χώρας, κυρίως Ινδιάνοι, είχαν στρατολογηθεί από την κυβέρνηση για να πραγματοποιούν περιπολίες, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα των κυβερνητικών δυνάμεων κατά των αριστερών ανταρτών.

Οι ομάδες αυτές διαλύθηκαν το 1996 με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης.

«Δεν θα υποχωρήσουμε. Θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Αλφόνσο Πορτίγιο» ανέφερε εκπρόσωπος των διαδηλωτών μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ