28

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον Πακιστανό πρόεδρο Περβέζ Μουσαράφ να δεσμευτεί για περιορισμό της δράσης των ισλαμιστών ανταρτών στο Κασμίρ απέτρεψε τον πόλεμο, τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί σε συνέντευξη που παραχώρησε στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας του.

Εντούτοις, ο Βατζπαγί υποβάθμισε τη σημασία της διεθνούς πίεσης που ασκήθηκε στην ινδική πλευρά, λέγοντας ότι ιδιαίτερα οι αμερικανικές μεσολαβητικές προσπάθειες δεν ήταν ικανές να αποτρέψουν το Νέο Δελχί να προχωρήσει σε μία πολεμική αναμέτρηση διεκδικώντας το δίκιο του.

«Η πεποίθηση ότι κάτω από την πίεση των Αμερικανών η Ινδία πείστηκε να εγκαταλήψει τον πόλεμο ως πιθανή επιλογή είναι απολύτως λανθασμένη. Εάν το Πακιστάν δεν δεσμευόταν για το θέμα των ισλαμιστών ανταρτών και οι ΗΠΑ δεν μας έδιναν εγγυήσεις για αυτό, ο πόλεμος δεν θα είχε αποτραπεί. Η νίκη της Ινδίας χωρίς πόλεμο έχει τη δική της σπουδαιότητα», είπε ο Βατζπαγί.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η Ινδία άρχισε να χορηγεί μία πρώτη σειρά μηνιαίων αδειών στους στρατιώτες τους οποίους έχει συγκεντρώσει από το Δεκέμβριο στην πακιστανική μεθόριο. Το μέτρο αυτό -ένα ακόμα δείγμα καλής θέλησης- αφορά το ένα τέταρτο των ανδρών της.

Εντούτοις, το Ισλαμαμπάντ φάνηκε επιφυλακτικό στην κίνηση αυτή. Εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θα αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων που είναι συγκεντρωμένα κατά μήκος των συνόρων με την Ινδία, μόλις η Ινδία ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό