Οι Γερμανοί οικοδόμοι απεργούν για πρώτη φορά από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωρούν τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο περίπου εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο στη Γερμανία, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και προκαλώντας νέα προβλήματα στον Γκ.Σρέντερ.
27
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για πρώτη φορά από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προχωρούν τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο περίπου εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο στη Γερμανία, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και προκαλώντας νέα προβλήματα στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Το συνδικάτο των εργαζομένων στον κλάδο, IG Bau, ανακοίνωσε ότι οι στάσεις εργασίας ξεκίνησαν από τις 07:00 (ώρα Ελλάδος) στο Βερολίνο και στην «καρδιά» της γερμανικής βιομηχανίας, την περιοχή του Ρούρ. Περισσότερο από το 98% των μελών του IG Bau υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις σε δημοψήφισμα που έγινε το περασμένο Σάββατο.
Η απεργία στις κατασκευές ακολουθεί την κινητοποίηση των εργατών μετάλλου το Μάιο, η οποία έπληξε την παραγωγή σε εταιρείες όπως την DaimlerChrysler. Οι εργατικές διαμαρτυρίες εντείνονται σε μία περίοδο που η γερμανική οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει από την ύφεση.
Αυτές οι κινητοποιήσεις «είναι μόνο η αρχή» δήλωσε στο Bloomberg o συντονιστής του IG Bau, Ντίετμαρ Σάφερς. «Τις επόμενες ημέρες θα "χτυπήσουμε" σε περισσότερες πόλεις» συμπλήρωσε.
Το IG Bau διεκδικεί αυξήσεις 4,5%. Οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν πριν από δύο εβδομάδες, καθώς οι εργαζόμενοι απέρριψαν τις εργοδοτικές προτάσεις για αυξήσεις 3%.
Παράλληλα, την επόμενη Πέμπτη τα ισπανικά συνδικάτα έχουν καλέσει στην πρώτη γενική απεργία τα τελευταία οκτώ έτη, σε μία διαμαρτυρία ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων ανεργίας.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις αποτέλεσαν την αφορμή για τη σημερινή ελαφρά διόρθωση του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε έως και τα 94,27 σεντς από 94,62 το βράδι της Παρασκευής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μινεάπολη: Δικαστής απέρριψε αίτημα παύσης των επιχειρήσεων της ICE
- Το χαστούκι του Μαυροπάνου στον Πάλμερ στο… ρινγκ του αγώνα Τσέλσι-Γουέστ Χαμ (vid)
- Τουρκία: Ποινή στην Amedspor για βίντεο αλληλεγγύης στους Σύρους Κούρδους
- Τζεφ Μπέζος-Λόρεν Σάντσεζ: Γιατί το νέο power couple της μόδας πολιορκεί το Παρίσι – «Εξαγορά»
- Τορίνο: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές για το κλείσιμο κοινωνικού κέντρου – Στόχος επίθεσης συνεργείο της RAI
- Οι Λέικερς μπαίνουν στο παιχνίδι για Αντετοκούνμπο


