27

Τη μονάδα συνδρομητικής τηλεόρασης της Vivendi Universal στην Ιταλία, Telepiu, συμφώνησε να εξαγοράσει για 1 δισ. ευρώ η News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοκ, σε μία προσπάθεια να επεκτείνει περαιτέρω τον έλεγχο της στην ευρωπαϊκή αγορά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το BBC τη Δευτέρα, ο κ. Μέρντοκ θα καταβάλει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Καμπιονάτο (Serie A) και την πώληση άλλων δύο αδειών.

Η Telepiu θα συγχωνευτεί με την αντίστοιχη ιταλική μονάδα της News Corp., Stream, σχηματίζοντας τη μοναδική εταιρεία παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα με 2,3 εκατ. πελάτες περίπου. Το 50% της νέας εταιρείας θα το κατέχει η News Corp., ενώ το υπόλοιπο 50% θα περιέλθει στον έλεγχο ομάδας επενδυτών, στην οποία πιθανώς θα περιλαμβάνεται η Telecom Italia.

Ειρήνη επιτέλους

Η Vivendi συμφώνησε στην πώληση, καθώς χρειάζεται ρευστό για να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο χρέος της. Η εκποίηση της Telepiu θα συμβάλει στη μείωση του χρέους κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η συμφωνία ίσως σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την πολύμηνη αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο ομίλους ΜΜΕ για την ιταλική (και όχι μόνο) αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης.

Ο επικεφαλής της Vivendi, Ζαν-Μαρί Μεσσιέ, ο οποίος έχασε τη θέση του προέδρου το Σάββατο, εξαναγκάστηκε να πωλήσει την εταιρεία, ώστε να μειώσει το χρέος του αμερικανικογαλλικού ομίλου, ενώ ο Ρούπερτ Μέρντοκ βλέπει τα σχέδια επέκτασής του στην ευρωπαϊκή αγορά ΜΜΕ να σημειώνουν επιτυχία, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ