28

Οι 16 ηγέτες που μετέχουν στη διάσκεψη για την ασφάλεια στη Νότια Ασία -ανάμεσά τους και οι ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν-υπέγραψαν την Τρίτη τη «Διακήρυξη του Αλμάτι», με την οποία δεσμεύονται να μην υποστηρίζουν τα αυτονομιστικά κινήματα.

Στη διακήρυξη τα αυτονομιστικά κινήματα χαρακτηρίζονται ως «μία από τις βασικότερες απειλές γιά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή». Επίσης, καταδικάζεται η τρομοκρατία «σε όλες τις μορφές και τις εκδηλώσεις της».

Αν και δεν γίνεται άμεση αναφορά στην ινδοπακιστανική διένεξη, η πρόθεση είναι σαφής: Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές μουσουλμάνους στο Κασμίρ, οι οποίοι διαπράτουν «τρομοκρατικές ενέργειες» στη μεθώριο των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Νότια Ασία εκρηκτική και κάλεσε τους ηγέτες της Ινδίας και του Πακιστάν να επιδείξουν σύνεση, θέληση για διάλογο και να αναλάβουν πολιτικές πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κρίσης.

«Οι ηγέτες των δυο αυτών χωρών είχαν επιδείξει αρκετή υπευθυνότητα για να βρουν μια λύση στην επικίνδυνη αυτή κατάσταση», τόνισε ο Πούτιν, ο οποίος αργότερα θα συναντηθεί ξεχωριστά με τον στρατηγό Μουσαράφ και τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί.

Με τους δύο ηγέτες θα συναντηθεί και ο Κινέζος πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό