28

Τάσεις ανακοπής της τριήμερης πτωτικής πορείας τους εμφανίζουν το πρωί της Παρσκευής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους τίτλους του τεχνολογικού κλάδου να δείχνουν το δρόμο.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:15 π.μ. ώρα Ελλάδος οι σημαντικότεροι δείκτες διαμορφώνονται ως εξής:

Λονδίνο (FTSE 100): +0,22% στις 5.052,00 μονάδες
Φρανκφούρτη (DAX): +0,60% στις 4.790,69 μονάδες
Παρίσι (CAC 40): +0,0,47 στις 4.280,20 μονάδες

Στο «βαρόμετρο» των πανευρωπαϊκών δεικτών η κατάσταση ήταν επίσης θετική:

FTSE Eurotop 100: +0,51% στις 2.610,42 μονάδες
DJ EuroStoxx50: +0,43 στις 3.403,14 μονάδες

Η Ericsson και η Alcatel πρωταγωνιστούν στη λίστα των ανοδικών μετοχών, με ποσοστά κερδών 5% και 2,2% αντιστοίχως. Η France Telecom, η Deutsche Telekom και η ισπανική Telefonica εμφανίζονται επίσης ενισχυμένες.

Στο Παρίσι, η Vivendi Universal κερδίζει επίσης 4,6% μετά από αναφορές στον γαλλικό Τύπο ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση μεριδίου της Vivendi Environnement.

Η γερμανική εταιρεία κατασκευής λογισμικού SAP ενισχύεται κατά 3% έπειτα από αναφορές ότι επίκειται αναβάθμιση από μεγάλο χρηματοοικονομικό οίκο.

Με οριακή πτώση κατά 0,1% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 6,33 μονάδων στις 11.763,70. O ευρύτερος δείκτης Topix βρέθηκε στις 1.120,08 με απώλειες επίσης 0,1%.

Οι μεγάλες ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η Moodys Investors Services προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, θέτοντάς την στα ίδια επίπεδα με χώρες όπως η Πολωνία και η Νότιος Αφρική.

Οι Ιάπωνες επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι του γεν έναντι του δολαρίου (σήμερα στο επίπεδο των 123 γεν/δολάριο) δεν θα ανακοπεί σύντομα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ