28

Έφτασαν στην Αθήνα, στις 11:50 το πρωί της Τετάρτης, οι δύο από τους 13 Παλαιστίνιους, πρώην εγκλείστους στο Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, που παρέμεναν στην Κύπρο. Δύο -τελικώς- αεροπλάνα, ένα ιταλικό Lear Jet και ένα ισπανικό μεταγωγικό, θα ολοκληρώσουν εντός της ημέρας τη διανομή των 12 εξ αυτών σε συγκεκριμένες χώρες της ΕΕ.

«Ό,τι αποφασίζεται αναφορικά με την υπόθεση των δύο Παλαιστινίων θα γίνεται στο πλαίσιο των 15», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αυτοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, διαμένουν στο ξενοδοχείο «Καρέα» και θα φιλοξενηθούν απο τη χώρα μας σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας αλλά και με αυστηρή περιφρούρηση.

«Για λόγους ευνόητους οι δύο Παλαιστίνιοι θα πρέπει να συνεννοούνται με τις αρμόδιες αρχές για τις μετακινήσεις τους και η διαβίωσή τους στην Αθήνα είναι αποτέλεσμα διαβουλεύσεων τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και συνεννοήσεων της Ελλάδας με τις Παλαιστινιακές Αρχές» επισήμανε ο κ. Πρωτόπαπας.

Παραπέμποντας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για περαιτέρω λεπτομέρειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η διευθέτηση για τη δυνατότητα των οικογενειών τους να τους επισκεφθούν θα γίνει αργότερα, δεδομένου ότι κατά την απόφαση της ΕΕ η φιλοξενία τους χαρακτηρίζεται προσωρινή.

Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν με διαφορά ενός τετάρτου της ώρας περίπου στις 9:00 το πρωί από το αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο που τους φιλοξένησε προσωρινά.

Το ιταλικό αεροσκάφος θα μεταφέρει τρεις από αυτούς στην Ιταλία. Οι υπόλοιποι εννέα επιβιβάστηκαν στο μεταγωγικό της ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα τους μεταφέρει κατόπιν στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και το Βέλγιο.

Ο ένας εκ των Παλαιστινίων θα παραμείνει «για λίγες εβδομάδες», όπως είπε ο Γιαννάκης Κασουλίδης, στην Κύπρο ώσπου να διευθετηθούν λεπτομέρειες για την υποδοχή του από χώρα-μέλος της κοινότητας.

Ο κ. Κασουλίδης, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας αμέσως μετά την αναχώρηση των δώδεκα Παλαιστινίων, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του γιατί η Κύπρος μπόρεσε να βοηθήσει την ΕΕ ώστε να πετύχει «μια σημαντική για την ανθρωπότητα πρωτοβουλία». Ακόμη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς την ισπανική προεδρία για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει.

Σημείωνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δέχτηκε να τους φιλοξενήσει για «ανθρωπιστικούς λόγους», τα κράτη υποδοχής θα εκδόσουν άδεια παραμονής έως και 12μηνης διάρκειας για κάθε Παλαιστίνιο. Εξάλλου, θα τους παρασχεθεί δυνατότητα εργασίας ή εκπαίδευσης.

Πάντως, αντίθετα από τον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος μίλησε για «πλήρη ελευθερία» των δύο Παλαιστινίων που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος έκανε λόγο για «κάποιο έλεγχο» στις κινήσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση: 14:06

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ