Ανεξέλεγκτη η κυκλοφορία 12 επικίνδυνων φυτοφαρμάκων απαγορευμένων από το 1975
Αθήνα: Ανεξέλεγκτα διοχετεύονται στην ελληνική αγορά και εξάγονται σε γειτονικές χώρες 12 εμπορικά σκευάσματα φυτοφαρμάκων, τα οποία έχουν απαγορευθεί σε ΕΕ και ΗΠΑ από το 1975, λόγω αυξημένων κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών, καταγγέλλει την Τρίτη στο "Έθνος" ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρ Νίκος Κατσαρός.
Αθήνα: Ανεξέλεγκτα διοχετεύονται στην ελληνική αγορά και εξάγονται σε γειτονικές χώρες 12 εμπορικά σκευάσματα φυτοφαρμάκων, τα οποία έχουν απαγορευθεί σε ΕΕ και ΗΠΑ από το 1975, λόγω αυξημένων κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών, καταγγέλλει την Τρίτη στο «Έθνος» ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρ Νίκος Κατσαρός.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, από το 1975 δόθηκε 15ετής (έως το 1990) παράταση εμπορίας των εν λόγω σκευασμάτων «μέχρι εξαντλήσεως των υπάρχοντων αποθεμάτων». Ωστόσο, τα αποθέματα μοιάζουν… ανεξάντλητα, καθώς βάσει καταγγελιών, ορισμένα -αν όχι όλα- τα φυτοφάρμακα της επικίνδυνης λίστας είτε διοχετεύονται στην εγχώρια αγορά, είτε εξάγονται στο εξωτερικό.
Φορτία προς τις ΗΠΑ, την Αυστρία, την Ισπανία και άλλες χώρες επεστράφησαν πρόσφατα στην Ελλάδα, καθώς περιείχαν αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλωστε, το πρόβλημα αυτό είχε καταδειχθεί σε σχετική έρευνα της ΕΕ που είχε δημοσιοποιηθεί το 1994, υπενθυμίζει το «Έθνος».
Πρόσφατοι έλεγχοι του ΕΦΕΤ σε λαχανικά δείχνουν πως τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων κυμαίνονται εντός των επιτρεπτών ορίων, ωστόσο ο Ν. Κατσαρός υπογραμμίζει πως δεν επαρκούν τα εργαστήρια που διεξάγουν τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Ο ίδιος καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη χρήση ενός από τα ισχυρότερα δηλητήρια, του βρωμιούχου μεθυλίου για την απολύμανση των εδαφών, ιδιαίτερα στα θερμοκήπια της Κρήτης. Από την πλευρά του, το ΙΝΚΑ αναμένεται να θέσει το ζήτημα αυτό στην πρώτη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εμπορικά σκευάσματα των φυτοφαρμάκων που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα είναι τα εξής: DDT, Lindane, Dieldrin, 2-3-5T, Heptachlor, Paraquat, Pentachrorophenol, Chlordimeform, Campechlor, Parathion, Ethylene Dibromide και Aldrin.
Τα εν λόγω φυτοφάρμακα θεωρούνται ύποπτα για συσχέτιση με αρκετές μορφές καρκίνου.
health.in.gr
- Ντουμπάι: Καπνός σε πολυώροφο κτίριο στη μαρίνα – Αναφορές για εκρήξεις
- Ιράν: Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των 168 παιδιών που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό σχολείου
- Λάρισα: Πώς δρούσε η οικογενειακή σπείρα που έκανε κομπίνες με «χρυσές» λίρες – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα «κέρδη»
- Κυριακίδης: «Δεν έχουμε χρόνο για πανηγυρισμούς, ακολουθεί σημαντικό παιχνίδι στην Ευρώπη»
- Χανιά: Διαρρήκτης εισβάλει σε ιατρείο από τρύπα 20 εκατοστών
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ έκαναν χάρη στον κόσμο που ξεκίνησαν τον πόλεμο κατά του Ιράν

