30

Δύο τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 συμμετέχουν στην κοινή ετήσια άσκηση Ελλάδας και Κύπρου «Τοξότης – Βεργίνα», η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη.


Τα ελληνικά μαχητικά εισήλθαν στον κυπριακό εναέριο χώρο στις 11 το πρωί για να πάρουν μέρος στην άσκηση, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.


Ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Σωκράτης Χάσικος, είπε ότι σκοπός της συμμετοχής των ελληνικών αεροσκαφών είναι να δοθεί η δυνατότητα να δοκιμαστεί το σύστημα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς και οι διαδικασίες έγκαιρης προειδοποίησης. Επίσης σημείωσε ότι λόγω της άσκησης υπήρξε και κινητοποίηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Ο Κύπριος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι δύο τουρκικά μαχητικά πέταξαν χθες ανοικτά της Κύπρου, ενώ παρατηρήθηκε μεταστάθμευση τουρκικών αεροσκαφών στα νότια παράλια της Τουρκίας.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ