Ένα βήμα πιο κοντα στην ανακάλυψη νέων μεθόδων γονιδιακής θεραπείας κοινών νοσημάτων
Βοστόνη: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικότερων θεραπευτικών μεθόδων για νοσήματα που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως η οστεοαρθριτιδα, επιτέλεσαν Αμερικανοί ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, στο πλαίσιο μελέτη τους που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Arthtritis & Rheumatism, κατόρθωσαν να φέρουν στο "φως" γεννετικούς παράγοντες που πιθανότατα σχετίζονται άμεσα με την κληρονομική μεταβίβαση της παραπάνω "κοινής" πάθησης.
Βοστόνη: Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων, αποτελεσματικότερων θεραπευτικών μεθόδων για νοσήματα που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όπως η οστεοαρθριτιδα, επιτέλεσαν Αμερικανοί ερευνητές. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, στο πλαίσιο μελέτη τους που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του Arthtritis & Rheumatism, κατόρθωσαν να φέρουν στο “φως” γεννετικούς παράγοντες που πιθανότατα σχετίζονται άμεσα με την κληρονομική μεταβίβαση της παραπάνω “κοινής” πάθησης.
Έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστόνης -και η οποία επικεντρώθηκε στην οστεοαρθρίτιδα των άνω άκρων- ανακάλυψαν ότι οκτώ περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος σχετίζονται άμεσα με αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης της εν λόγω ασθένειας.
“Η αναγνώριση αυτών των χρωμοσωμικών περιοχών -η καθεμία από τις οποίες περιέχει 50-100 γονίδια- θα επιτρέψει στους επιστήμονες να επικεντρωθούν σε γονίδια που ευθύνονται για την εκδήλωση ανεξάρτητων νοσημάτων -όπως η οστεοαρθρίτιδα” υπογράμμισαν στο BBC οι ειδικοί.
Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα διεξήχθη σε δείγμα 793 ηλικιωμένων γονέων και 684 απογόνων τους μέσης ηλικίας, από τους οποίους πήραν DNA για να το εξετάσουν. Επιπλέον, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε συγκριτική ακτινολογική εξέταση των άνω άκρων γονέων και απογόνων. Όπως προέκυψε, οι μισοί από τους γονείς και το 30% των απογόνων εμφάνιζαν αλλοιώσεις οστεοαρθρίτιδας τουλάχιστον σε μία από τις αρθρώσεις των άνω άκρων.
“Τα ευρήματα αυτής της έρευνας μας φέρνουν ένα βήμα πλησιέστερα στην αναγνώριση συγκεκριμένων περιοχών των χρωμοσωμάτων που ενδέχεται να ‘ευνοούν’ την εκδήλωση ασθενειών που πλήττουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού όπως η οστεοαρθρίτιδα” εξηγεί ο Ντέιβιντ Φέλσον, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
“Κατ’ αυτό τον τρόπο, εν συνεχεία, θα αναγνωρίσουμε με ακρίβεια τα μεμονωμένα γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων νοσημάτων. Κατά συνέπεια, τα συμπεράσματα της μελέτης μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, διότι ανοίγουν το δρόμο για την ανακάλυψη πιο αποτελεσματικών θεραπειών” συμπληρώνει ο ίδιος.
health.in.gr
- Κακουργηματική δίωξη για ψευδή δήλωση πατρότητας βρέφους – Χειροπέδες σε 48χρονο δικηγόρο και 20χρονη αλλοδαπή
- LIVE: ΟΦΗ – Λεβαδειακός
- Super League 2: Υποβιβασμός για την Καβάλα (3-1, vid) – Σώθηκαν ΠΑΟΚ Β’ και Νέστος Χρυσούπολης (1-1)
- Καστοριά: Εξαπάτησαν τηλεφωνικά 93χρονη και απέσπασαν χρυσές λίρες και μετρητά
- Η σέλφι και τα… χαμόγελα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Βαρκελώνη
- Μεγάλη φωτιά στην Ακράτα – Ήχησε το 112 για εκκένωση στην Άνω Πορόβιτσα
- Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον επιζώντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο
- Ολυμπιακός: Όσα «είπε» ο Μεντιλιμπαρ με την αποστολή…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442