28

Συνεδριάζει την Τρίτη η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ για να λάβει αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική. Αν και τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα, οι εκτιμήσεις μιλούν για στροφή στις προτεραιότητες της Fed, ως προς την πρωταρχικότητα της στήριξης των ρυθμών ανάπτυξης, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση των επιτοκίων στο μέλλον.


Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο του 2001 ήταν ισχυρότεροι των αναμενόμενων. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος της Fed, Αλαν Γκρίσνπαν, είχε δηλώσει ενώπιον του Κογκρέσου ότι η ανάκαμψη είναι «προ των πυλών», γεγονός στο οποίο συνηγορούν τα στοιχεία που έδωσε κατόπιν στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα αποθέματα και τη βιομηχανική παραγωγή.


Εντούτοις, η σταδιακή ενδυνάμωση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα σημάνει και αύξηση των επιτοκίων. Αν και αυτό είναι απίθανο να συμβεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Επιτροπή Ανοικτών Αγορών της Fed θα αλλάξει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- την ανακοίνωση που θα συνοδεύει την απόφασή της για τα επιτόκια, επισημαίνοντας ότι ο πληθωρισμός είναι πλέον εξίσου απειλητικός με την οικονομική αδυναμία που έριξε την αμερικανική οικονομία σε ύφεση από το Μάρτιο του 2001.


Εάν όντως υπάρξει μια τέτοια επισήμανση στην ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτό θα σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Από το Δεκέμβριο του 2000 η στάση της Fed ήταν ότι «οι κίνδυνοι σταθμίζονται κυρίως ως προς τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν οικονομική αδυναμία στο ορατό μέλλον».


Στο δρόμο της αύξησης των επιτοκίων και η Ευρώπη


Με την ανάκαμψη να είναι ορατή και στην Ευρώπη, αντίστοιχα ερωτήματα για την πολιτική που θα ακολουθήσει η (ούτως ή άλλως περισσότερο «συντηρητική») Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχουν ήδη τεθεί. Αν και ο Βιμ Ντουίζενμπεργκ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τα επιτόκια βρίσκονται «στο κατάλληλο επίπεδο», δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να ακολουθήσει με κάποια χρονική διαφορά τα βήματα της Fed στο συγκεκριμένο ζήτημα.


Ήδη, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας ήταν η πρώτη που προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν τη μεγαλύτερη οικονομία της σκανδιναβικής χερσονήσου. Πράγματι, η Riksbank ανέβασε -για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο- το κύριο επιτόκιό της στο 4%, προσθέτοντας στη σχετική ανακοίνωση ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να ξεπεράσει το στόχο του 2% για πρώτη φορά την τελευταία διετία.


Καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης ανακάμπτουν «είναι λογικό να υποθέσουμε ότι το ύψος των επιτοκίων στη Σουηδία θα αυξηθεί σταδιακά», σχολίασε εκπρόσωπος της τράπεζας. Το 2002 το σουηδικό ΑΕΠ αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 1,6%, ξεφεύγοντας από το ναδίρ πενταετίας (1,2%) που σημείωσε το 2001.



Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ