Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
ps. post
scriptum

Εκτοξεύει απειλές ο αντ’ αυτού, μποξέρ της φακής και ζητά έξοδο διαφυγής. Ο «λύκος» που κατάφερε με την προστασία στρατού να σκίσει με το νύχι ένα t-shirt… ας χαλαρώσει και ας μείνει στις Slapp αγωγές μην καταλήξει να σκίσει κάνα καλσόν

Αστρονόμοι παρουσιάζουν τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει εντοπιστεί ποτέ

Αστρονόμοι παρουσιάζουν τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει εντοπιστεί ποτέ

Αν το σύμπαν ζούσε όσο ένας άνθρωπος, ο γαλαξίας που εντοπίστηκε πρόσφατα από τηλεσκόπιο στη Χαβάη θα ήταν μόλις τρισήμισι ημερών. Είναι ο πιο αρχαίος και μακρινός γαλαξίας που έχει εντοπιστεί, περίπου 15 δισ. έτη φωτός μακριά.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

36

Ο γαλαξίας που εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες με το τηλεσκόπιο Keck της Χαβάης δημιουργήθηκε λιγότερο από 800 εκατ. χρόνια μετά τη γένεση του σύμπαντος. Είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχει εντοπιστεί ποτέ, περίπου 15 δισ. έτη φωτός από τη Γη.


Δεδομένου ότι το φως του μακρινού αντικειμένου χρειάστηκε τόσο καιρό να φτάσει μέχρι τη Γη, οι νέες φωτογραφίες δείχνουν τον γαλαξία κατά τη «βρεφική» του ηλικία.


«Σε αυτόν τον γαλαξία σχηματίζονται άστρα σε μία εποχή που εικάζεται ότι ήταν ο αποκαλούμενος Μεσαίωνας του σύμπαντος, όταν οι γαλαξίες άρχισαν να εκπέμπουν φως» σχολιάζει στο BBC η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης, Έσθερ Χου. Εάν οι γαλαξίες ήταν μωρά, εξηγεί, αυτός θα ήταν μόλις τρεισήμισι ημερών -μισή ημέρα μεγαλύτερος από το προηγούμενο πιο μακρινό αντικείμενο που είχε εντοπιστεί.


Εκείνο, που βρίσκεται 50 εκατ. έτη φωτός πιο κοντά, ήταν ένα κβάσαρ, εξαιρετικά λαμπερό σώμα που ίσως τροφοδοτείται με ενέργεια από μία μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία του. Τα κβάσαρ είναι εύκολο να εντοπιστούν στις «άκρες» του σύμπαντος, επειδή έχουν πολύ έντονη ακτινοβολία.


Για τον πολύ αμυδρότερο νέο γαλαξία, οι αστρονόμοι χρειάστηκε να καταφύγουν σε ειδική τεχνική. Χρησιμοποίησαν ένα «βαρυτικό φακό», ένα σμήνος γαλαξιών που, με τη μάζα τους, εκτρέπουν το φως των αντικειμένων που βρίσκονται «πίσω τους» και το κατευθύνουν ενισχυμένο προς τη Γη -όπως ένας φακός ζουμ.


Το σμήνος Abell 370, που βρίσκεται έξι δισ. έτη φωτός μακριά, επέτρεψε έτσι στους αστρονόμους να κοιτάξουν το σύμπαν λίγο μετά τη γέννησή του, σχεδόν τόσο μακριά όσο εκτείνονται τα «όριά» του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies