30

Ένα άλλο σύστημα άσκησης πολιτικής στο πλαίσιο της ΕΕ πρότεινε την Τρίτη ο Χαβιέ Σολάνα. Ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ ζήτησε να συγκροτηθούν ομάδες πέντε ή έξι χωρών που θα ασκούν την προεδρία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών που ισχύει σήμερα.


Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, ο Σολάνα, ο οποίος θα παρουσιάσει την πρότασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης, εξέφρασε την άποψη ότι μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης, η ΕΕ θα αποτελείται από 27 με 28 μέλη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αλλαγή του παρόντος συστήματος άσκησης της προεδρίας του Συμβουλίου.


«Θα μπορούσαν να σχηματιστούν ομάδες πέντε ή έξι κρατών-μελών που θα ασκούν από κοινού την προεδρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισότητα και την αντιπροσωπευτικότητα μεταξύ των κρατών» εξήγησε.


Σε άλλο σημείο των προτάσεων του, ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ εκφράζει την άποψη ότι θα πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος λειτουργίας της Συνόδου Κορυφής, καθώς και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. «Το δεύτερο δεν λειτουργεί αποτελεσματικά» σημειώνει και προτείνει να δημιουργηθεί ένα νέο συμβούλιο από υπουργούς Εξωτερικών Υποθέσεων των χωρών-μελών της Ένωσης που θα ασχολούνται αποτελεσματικά με τη χάραξη της κοινής εξωτερικής πολιτικής.









Τέλος, ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργούν οι Σύνοδοι Κορυφής. «Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν περισσότερα για τις αποφάσεις που λαμβάνονται και που τους αφορούν άμεσα» καταλήγει.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ