28

Ένας Παλαιστίνιος άμαχος βρήκε τον θάνατο το πρωί του Σαββάτου, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επέτρεψαν σε ιατρικές ομάδες να περιθάλψουν τα τραύματά του, που προκλήθηκαν από πυρά ισραηλινών πολυβόλων στα βόρεια της Γάζας.


Όπως ανακοινώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, ο 28χρονος Χαλίλ Τζμάσι υπέκυψε σε δύο σοβαρά τραύματα που προκλήθηκαν κατά το βομβαρδισμό της πόλης Μπέιτ Χανούν, χθες βράδυ, με πυρά από πυροβόλα αρμάτων μάχης και βαριά πολυβόλα, όπως τόνισαν οι τοπικές αρχές.


Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι έριξε μία οβίδα άρματος μάχης σε δύο Παλαιστινίους που πλησίαζαν τον φράκτη των συνόρων στην περιοχή της βορείου Γάζας. Η περιοχή αυτή δεν χρησιμοποιείται ως πέρασμα αμάχων.


Ισραηλινή εκπρόσωπος δήλωσε πως ο στρατός δεν επέτρεψαν σε κανέναν την πρόσβαση στην περιοχή εκείνη όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, επειδή οι στρατιώτες προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν οι δύο Παλαιστίνιοι μετέφεραν εκρηκτικά.


Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως ο δεύτερος Παλαιστίνιος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.


Νωρίτερα, στην πόλη Τζενίν ο ισραηλινός στρατός απoχώρησε από το εσωτερικό καταυλισμού προσφύγων στο οποίο είχε διεισδύσει προ διημέρου, αλλά εξακολουθεί την πολιορκία του με δυνάμεις έξω από την περίμετρό του, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.


Ισραηλινός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του «αναδιπλώθηκε» στον τομέα, έπειτα από «την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης» των επιχειρήσεών του στην Τζενίν. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν στο δεύτερο μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Μπαλάτα.


Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων, αποκαλύφθηκε το πτώμα ενός 22χρονου Παλαιστίνιουο οποίος βρισκόταν δεμένος χειροπόδαρα και έφερε τρεύμα από σφαίρα στο κεφάλι.


Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ανακάλυψε ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο κατασκευής ρουκετών τύπου Κάσαμ, κατά τη διάρκεια ερευνών μέσα στον καταυλισμό προσφύγων της Μπαλάτα, στην Ναμπλούς.


«Ανακαλύφθηκε ένα εργαστήριο κατασκευής ρουκετών Κάσαμ, στο οποίο βρισκόταν μία ρουκέτα έτοιμη προς χρήση, καθώς και πολλές άλλες που ήταν υπό κατασκευήν» τονίζεται στο ανακοινωθέν του στρατού.


Οι αυτοσχέδιες ρουκέτες Κάσαμ έχουν μικρό φορτίο εκρηκτικών (5 κιλά) βεληνεκές 5 με 8χλμ., και είναι περιορισμένης ακρίβειας στη στόχευσή τους.


Τελευταία ενημέρωση: 15:05

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό