36

Πρόβλεψη για τις χώρες που θα κερδίσουν τα περισσότερα μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σολτ Λέικ διακινδυνεύουν δύο Αμερικανοί… οικονομολόγοι. Η αυτοπεποίθησή τους είναι δικαιολογημένη: Οι προβλέψεις τους για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ ήταν ακριβείς κατά 96%, παρόλο που δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τις επιδόσεις των αθλητών στο παρελθόν.


Οι μόνες παράμετροι που συμπεριέλαβαν στις αναλύσεις τους ο Ντάνιελ Τζόνσον και ο Έιφερ Αλι του Κολεγίου Wellesley είναι η πολιτική κατάσταση, το ΑΕΠ, το κλίμα και ο πληθυσμός της κάθε χώρας που συμμετέχει. Έτσι, ο μεγάλος νικητής για φέτος προβλέπεται να είναι η Γερμανία -με 31 μετάλλια, από τα οποία τα 11 χρυσά- ακολουθούμενη από τη Ρωσία -21 μετάλλια, από τα οποία τα δέκα χρυσά- τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία.


Όπως μεταδίδει το New Scientist, οι δύο ερευνητές ανέλυσαν πώς οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες συνδέονται με τις επιτυχίες της κάθε χώρας στους Ολυμπιακούς κατά το παρελθόν. Σημαντικότερος θετικός παράγοντας φαίνεται να είναι η οικονομική ευημερία.


Αρνητικός παράγοντας, όλως περιέργως, είναι η…. δημοκρατία. Οι χώρες με μονοκομματικά καθεστώτα, όπως και οι κομμουνιστικές χώρες, φαίνονται να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.


Όσον αφορά το ρόλο του κλίματος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χώρες με ψυχρό κλίμα συνήθως κερδίζουν περισσότερα μετάλλια από τις εύκρατες ή τροπικές χώρες, ακόμα και στους Θερινούς Ολυμπιακούς.


Οι δύο επιστήμονες παραδέχονται, πάντως, ότι οι αθλητές μπορούν να υπερβούν τις πιθανότητες που προβλέπει το μαθηματικό μοντέλο, βασισμένοι στη θέληση και την επιμονή τους: «Όταν ένα έθνος συστηματικά υπερβαίνει τα αναμενόμενα με βάση πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στην αθλητική κοινότητα του έθνους αυτού» σχολιάζει ο Τζόνσον.


Η έρευνά του έχει υποβληθεί για δημοσίευση στο περιοδικό Economica.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ