Αλοιφή από φύκια για προστασία από το AIDS
Νέα Υόρκη: Τη χρήση ενός τζελ από φύκια σε παγωτά, οδοντόπαστες και βρεφικό γάλα προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες ως ένα φθηνό τρόπο για να περιοριστεί η εξάπλωση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αλοιφή αυτή απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες και τους επιτρέπει να προστατεύονται από τον ιό HIV ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του σεξουαλικού τους συντρόφου.
Νέα Υόρκη: Τη χρήση ενός τζελ από φύκια σε παγωτά, οδοντόπαστες και βρεφικό γάλα προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες ως ένα φθηνό τρόπο για να περιοριστεί η εξάπλωση του AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η αλοιφή αυτή απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες και τους επιτρέπει να προστατεύονται από τον ιό HIV ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του σεξουαλικού τους συντρόφου.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ως προς τον περιορισμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (συμπεριλαμβανομένων του έρπητα και της γονόρροιας) σε ζώα.
Οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στη σειρά των προκαταρκτικών μελετών -οι οποίες ολοκληρώθηκαν στην Ταϊλάνδη και τη Νότια Αφρική- δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια από τη χρήση της εν λόγω γέλης. Ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος έτους. Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δείγμα 6.000 γυναικών και θα διαρκέσει τέσσερα έτη.
Όπως έχει γίνει γνωστό, οι συμμετέχουσες στην έρευνα γυναίκες θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία θα χορηγηθεί η γέλη από φύκια, η δεύτερη θα λάβει κάποιο εικονικό φάρμακο, ενώ στην τρίτη δεν θα δοθεί καμία ουσία. Το σύνολο των γυναικών θα προμηθευτεί προφυλακτικά και θα ενημερωθεί για τη σωστή χρήση τους.
Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το μηχανισμό δράσης της αλοιφής εναντίον του HIV, ωστόσο εκτιμούν πως προσκολλείται στον ιό και τον επιστρώνει με μια ουσία σαν παχιά μπογιά, η οποία τον εμποδίζει να επιτεθεί στον οργανισμό.
«Η αλοιφή θα επιτρέψει στις γυναίκες των αναπτυσσόμενων κρατών να πάρουν στα χέρια τους το ζήτημα της πρόληψης, καθώς για εκείνες είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπραγματευτούν την ασφαλή σεξουαλική επαφή, επιβάλλοντας στο σύντροφό τους τη χρήση προφυλακτικού» αναφέρει η Δρ Έλεν Γκέιλ, σύμβουλος για ζητήματα AIDS και HIV στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το BBC, μη κυβερνητικές οργανώσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση του AIDS καλωσορίζουν τη μελέτη, επισημαίνοντας πως «αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η γέλη είναι όντως αποτελεσματική, κάθε έρευνα γύρω από το μείζον πρόβλημα του AIDS οφείλει να ενθαρρύνεται».
health.in.gr
- Ιράν: Εχουμε βυθίσει «πάνω από τριάντα πλοία» του, ισχυρίζεται αμερικανός ναύαρχος
- Πύραυλοι του Ιράν πλήττουν το Ισραήλ – Εκρήξεις στο Τελ Αβίβ και ως την Ιερουσαλήμ
- Κούβα: Είναι «ζήτημα χρόνου», λέει ο Τραμπ – Αναφορά σε σχέδιο αφού «τελειώσει» με το Ιράν
- Η Volkswagen κατασκεύασε στρατιωτικά οχήματα εν μέσω οικονομικής πίεσης
- Τραμπ: Και η Βουλή αρνήθηκε να περιορίσει τις εξουσίες του στον πόλεμο κατά του Ιράν
- Ισραήλ: «Δεν θα πάρει μήνες. Θα πάρει εβδομάδες ή ημέρες» η επιχείρηση κατά του Ιράν
