
Προς εμφύλιο οδηγούν το Αφγανιστάν οι συγκρούσεις των τοπικών πολέμαρχων
Μαίνονται οι συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες φυλάρχων του Αφγανιστάν, βάζοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας προς την ειρήνη. Χιλιάδες στρατιώτες μετακινούνται από την Κανταχάρ προς τη Χεράτ, προπύργιο του τοπικού διοικητή, Ισμαήλ Χαν.
29
Μαίνονται οι συμπλοκές ανάμεσα σε αντίπαλες ομάδες φυλάρχων του Αφγανιστάν, βάζοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας προς την ειρήνη. Χιλιάδες στρατιώτες μετακινούνται από την Κανταχάρ προς τη Χεράτ, προπύργιο του τοπικού διοικητή, Ισμαήλ Χαν.
Τουλάχιστον 20.000 νεοσύλλεκτοι στον εθνικό στρατό του Αφγανιστάν φέρονται να έχουν ξεκινήσει από την Κανταχάρ με κατεύθυνση προς δυσμάς, προς τη Χεράτ. Οι αναφορές αυτές κατ αρχήν διαψεύστηκαν από την Καμπούλ, με τη δικαιολογία πως κάθε κίνηση θα πρέπει να εγκριθεί από τη μετανατική κυβέρνηση της χώρας και τον Χαμίντ Καρζάι.
Όμως περίπου 2.500 άνδρες του νεοσύστατου αφγανικού στρατού βρίσκονται ήδη στη δυτική επαρχία της χώρας, με τη δικαιολογία πως πρόκειται να πολεμήσουν τα υπολείμματα των μαχητών της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.
Ο Ισμαήλ Χαν, «ισχυρός άνδρας» της Χεράτ, θεωρείται φίλα προσκείμενος στο Ιράν και εχθρικός προς τις φυλές των Παστούν. Οι ΗΠΑ, με βάση αναφορές πως η Τεχεράνη τον ενισχύει με στρατιώτες και χρήματα, ζήτησε από την ιρανική ηγεσία να μην ανακατευτεί στα εσωτερικά του Αφγανιστάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η ανθρωπότητα στον κλοιό της πυρηνικής απειλής – Nομπελίστας προειδοποιεί ότι μπορεί να μην υπάρξει αύριο
- Βουλή: Ο μοναδικός βουλευτής που ψήφισε κατά σε όλες τις άρσεις ασυλίας – Πιο «γαλάζιος» και από τους «γαλάζιους»
- Ολλανδία: Η εισαγγελία ζητά ποινή κάθειρξης 30 ετών για Σύρο που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
- Εκτόξευση σχεδόν 25% στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων – Σε κλοιό πιέσεων οι εταιρείες
- LIVE: Μπόρνμουθ – Λιντς
- LIVE: Μπέρνλι – Μάντσεστερ Σίτι


