27

Ίσως μέχρι αύριο Τετάρτη ή το αργότερο έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να βγει στο φως της δημοσιότητας η επίμαχη βιντεοκασέτα, με την οποία, κατά τις ΗΠΑ, ο Οσάμα μπιν Λάντεν φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι πιθανόν η βιντεοκασέτα να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, κάτι που ο Τζορτζ Ο. Μπους δεν θέλησε να το επιβεβαιώσει άμεσα στον Τύπο στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή των Φώτων (Hannukah).


Στις δηλώσεις του, ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι όποιος δει αυτή την κασέτα «θα καταλάβει ότι (ο Μπιν Λάντεν) δεν είναι μόνο ένοχος για ανήκουστα εγκλήματα, αλλά και ότι δεν έχει ούτε συνείδηση ούτε ψυχή και ότι είναι το απόβρασμα του πολιτισμού».


«Μου υπενθύμισε τι φονιάς είναι, πόσο σωστή και δίκαιη είναι η υπόθεσή μας. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάποιον σαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν να κατανοεί τη χαρά του Hannukah, ή τη χαρά των Χριστουγέννων», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.


Όπως μεταδίδει το CNN, ο Λευκός Οίκος επιθυμεί πριν από τη δημοσιοποίηση της βιντεοκασέτας να έχει στη διάθεσή του μεταφραστή που να μην εργάζεται στην κυβέρνηση, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι έχει «μαγειρέψει» το περιεχόμενό της.


Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, στην κασέτα ο Μπιν Λάντεν δείχνει ότι γνώριζε εκ των προτέρων για το σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές λεπτομέρεις των επιθέσεων στους «δίδυμους» πύργους και το Πεντάγωνο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό