Ανακαλύφθηκε η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη
Η ανακάλυψη της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη δίνει ελπίδες για τα άτομα με διαταραχές της σίτισης, όπως η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία ή η ανορεξία των καρκινοπαθών, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο Ενδοκρινολογίας στη Βρετανία.
36
Επιστήμονες από το Κολέγιο Imperial του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η ορμόνη grhelin, που σχετίζεται με την αυξητική ορμόνη, επηρεάζει το αίσθημα της πείνας και πιθανότατα θα αποτελέσει τη λύση για το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς και της ανορεξίας. Τα αποτελέσματά τους ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στο Λονδίνο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυξάνοντας τεχνητά τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίσθημα της πείνας στα ανορεξικά άτομα (πάσχοντες από νευρική ανορεξία, καρκινοπαθείς ή ασθενείς με AIDS) ή μειώνοντάς τα να περιορίσουν την όρεξη των παχύσαρκων ατόμων.
Η Δρ Αλισον Γρεν και οι συνεργάτες της παρατήρησαν αρχικά την επίδραση της εν λόγω ορμόνης σε πειραματόζωα (ποντίκια) πριν ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές σε εννέα εθελοντές. Παρατήρησαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες στο πείραμα εμφάνισαν αύξηση της όρεξής τους κατά 30% μετά την ενέσιμη χορήγηση της ορμόνης και ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερο πεινασμένοι, παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων πότε θα τους χορηγηθεί.
«Γνωρίζουμε ότι το δείγμα της μελέτης μας είναι μικρό, αλλά είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι στη βιβλιογραφία δεν αναφέρεται καμία άλλη παρόμοια μελέτη» δήλωσε στο BBC η Δρ Γρεν.
Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Στιβ Μπλουμ του Κολεγίου Imperial σχολιάζοντας ότι η ανακάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η εν λόγω ορμόνη είχε έως σήμερα σχετιστεί με τελείως διαφορετική δράση.
Το λίπος έχει γεύση
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, διερευνώντας το μυστήριο της όρεξης, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γεύση και όχι η μυρωδιά των τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπη ευθύνονται για την ιδιαίτερη προτίμηση που τους δείχνουν οι καταναλωτές.
Στο παρελθόν, οι επιστήμονες υποστήριζαν ότι το λίπος είναι άγευστο, αλλά σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Physiology & Behavior το λίπος αντιπροσωπεύει μία από τις πέντε κύριες γεύσεις που αντιλαμβάνεται ο άνθρώπος.
«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διεγείρεται λόγω της γεύσης και όχι της μυρωδιάς των τροφίμων. Από ό,τι φαίνεται, αντίθετα από τη μέχρι σήμερα ισχύουσα άποψη, το λίπος αποτελεί ιδιαίτερα εύγεστο συστατικό των τροφίμων» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ρίτσαρντ Μάτες, καθηγητής Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου του Purdue, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης.
Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τα τρόφιμα light (χαμηλής θερμιδικής αξίας) μας φαίνονται άγευστα…
health.in.gr
- Κουτσούμπας: Οι αγρότες «ανοίγουν δρόμους» για να δυναμώσει ο αγώνας για το δίκιο και την επιβίωση του λαού
- Τα ευρωπαϊκά ρεκόρ της ΑΕΚ στην πρόκριση επί της Κραϊόβα (pic)
- Υπόθεση Πελικό και στη Γερμανία: Επιστάτης σχολείου νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια
- Η κίνηση στους δρόμους – Στο κόκκινο ο Κηφισός, συμφόρηση σε Κατεχάκη και Κηφισίας
- YouTube: Εκτός λειτουργίας η πλατφόρμα
- ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία Μητσοτάκη σε όλο της το μεγαλείο – Η κυβέρνηση εγκληματεί συνειδητά κατά του πρωτογενούς τομέα


