28

Την καθιέρωση της αγγλικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα προτείνει η επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην Καθημερινή, καθώς -όπως εξηγεί- το ζήτημα της πολυγλωσσίας στην ΕΕ θα τεθεί ευθέως μετά και τη διεύρυνσή της.


Η κ. Διαματοπούλου τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως και επισημαίνει σε όσους εκφράζουν φόβους για απώλεια της πολιτιστικής και εθνικής κληρονομιάς από την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου πως «οι Έλληνες δεν θα πάθουν τίποτε αν μάθουν να μιλούν το ίδιο καλά τα ελληνικά και τα αγγλικά».


Ερωτώμενος σχετικά, ο Π.Ευθυμίου απάντησε: «Είναι σεβαστή κάθε θέση, αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι η επίμονη και σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι η ΕΕ πρέπει να προάγει και να σέβεται όλες τις εθνικές γλώσσες των κρατών οι οποίες πρέπει να θεωρούνται ισότιμες γλώσσες εργασίας. Αυτή τη σταθερή θέση διατηρούμε σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ είτε αφορά την Κομισιόν είτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε ευρωπαϊκό θεσμό».


«Στην Ελλάδα έχουμε μια ανοιχτή πολιτική γλωσσών», πρόσθεσε ο κ. Ευθυμίου εξηγώντας ότι «στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση διδάσκονται αυτή τη στιγμή τα αγγλικά από την τέταρτη δημοτικού, διδάσκονται τα γαλλικά και τα γερμανικά, ενώ το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ιταλία και Ισπανία για την εισαγωγή των δυο γλωσσών. Αρα καλλιεργούμε την ισοτιμία όλων των γλωσσών και την κυριαρχία της κάθε εθνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας εργασιών της ΕΕ», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ