Βρυξέλλες: Τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία της Κομισιόν για την ανεπάρκεια του συστήματος ελέγχων της ποιότητας των τροφίμων στην Ελλάδα εκφράζει ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα προστασίας καταναλωτή, Ντέιβιντ Μπιρν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κωστή Χατζηδάκη. Παράλληλα, η ευρωβουλευτής Μένη Μαλλιώρη ζητά από την ΕΕ να διερευνήσει το θέμα των energy drink.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης ζητούσε να πληροφορηθεί εάν η υποδομή που υπάρχει στην Ελλάδα για τον έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων (κτηνιατρικές υπηρεσίες, διευθύνσεις γεωργίας, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) καλύπτει τις προδιαγραφές της ΕΕ.

Ο κ. Μπιρν στην απάντησή του προς τον κ. Χατζηδάκη επισημαίνει ότι «η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες του σχετικά με τις αδυναμίες των ελληνικών συστημάτων ελέγχου για την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των ζώων και των φυτών, οι οποίες έχουν επανειλημμένα εντοπιστεί στο πλαίσιο 30 και πλέον επιθεωρήσεων που διεξήγαγε το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικής κατά την περίοδο 1998-2001» και προσθέτει ότι «η Επιτροπή έχει απευθυνθεί κατά καιρούς με έγγραφά της προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επισύρει την προσοχή τους σε συγκεκριμένα προβλήματα».

Στη συνέχεια της απάντησής του, ο επίτροπος σημειώνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Γεωργίας σε επιστολή του στις 27 Απριλίου 2001 έδωσε προκαταρκτική απάντηση σε ορισμένα βασικά ζητήματα που υπήρξαν το αντικείμενο συστάσεων εκ μέρους του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής κατά τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έδωσε εγγυήσεις για την πρόσληψη 150 νέων κτηνιάτρων μέχρι τα τέλη του τρέχοντος για τη βελτίωση των κτηνιατρικών ελέγχων».

Αλλά, όπως προσθέτει, «η Επιτροπή αναμένει ακόμη τις σαφείς δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών ότι θα αντιμετωπίσουν τις πολυάριθμες ελλείψεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ μόλις ληφθούν λεπτομερή διορθωτικά μέτρα, θα είναι δυνατόν να προγραμματιστούν οι ανάλογες αποστολές για την επιτόπια επαλήθευσή τους, ακολουθώντας τη συνήθη διαδικασία του Γραφείου Τροφίμων και Κτηνιατρικής».

Ερώτημα και για τα energy drink


Τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επικινδυνότητα των energy drink και τις διαδικασίες που ακολουθούνται για να πάρουν έγκριση τέτοιου είδους σκευάσματα ζήτησε να πληροφορηθεί η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μένη Μαλλιώρη. Η ευρωβουλευτής πρότεινε να αποσυρθούν τα προϊόντα τέτοιου τύπου μέχρι να διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Απαντώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση αυτών των αναψυκτικών είναι η βασική αιτία θανάτου στα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στην Ιρλανδία και τη Σουηδία, αλλά τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί σε βάθος.

Η επίτροπος πρόσθεσε ότι η Μόνιμη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τροφίμων πρέπει να λάβει από τα κράτη-μέλη επιπλέον πληροφορίες για τις ενδεχόμενες συνέπειες στη δημόσια υγεία από τα συστατικά των υπό συζήτηση προϊόντων. Τόνισε, ακόμα, ότι καθώς τα προϊόντα αυτά δεν καλύπτονται από την κοινοτική νομοθεσία πρέπει τα ίδια τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν εθνικούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών τους.

Η κυρία Μαλλιώρη δήλωσε ότι σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λήψη σε εθνικό επίπεδο των κατάλληλων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών για τα energy drink.


Πηγή: ΜΠΕ

health.in.gr