Η διατροφή έχει συσχετιστεί άμεσα με την εμφάνιση καρδιακών και άλλων νοσημάτων του κυκλοφορικού συστήματος. Τροφές με πολλά λιπαρά και πλούσιες σε χοληστερόλη επιβαρύνουν τον οργανισμό, οδηγούν σε παχυσαρκία και προδιαθέτουν για διάφορες παθήσεις. Μπορείτε όμως με προσεκτική και ισορροπημένη επιλογή των τροφίμων που καταναλώνετε να προστατέψετε αλλά και να ενδυναμώσετε τον οργανισμό σας. Ο δικτυακός τόπος ThriveOnline προτείνει απλές διατροφικές συμβουλές που είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν.

Σόγια

Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας σόγια και παράγωγά της. H κατανάλωση σόγιας ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες σε υγιή άτομα αλλά κυρίως σε μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων (FDA) προτείνει τον εμπλουτισμό του καθημερινού διαιτολογίου με σόγια, σε συνδυασμό με μείωση των κορεσμένων λιπών και τροφών με υψηλή χοληστερίνη.

Μειώστε το βούτυρο

Το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το σόγιελαιο, μπορούν να αντικαταστήσουν το βούτυρο στη μαγειρική. Προτιμήστε τη μαργαρίνη αντί του βουτύρου, καθώς μειώνει την «κακή χοληστερίνη» (LDL).

Ελέγξτε τις ποσότητες των αβγών που καταναλώνετε

Μπορεί τα αβγά να παρέχουν πολλές πρωτεΐνες και να αποτελούν τμήμα ενός υγιεινού διαιτολογίου, αλλά οφείλετε να τα καταναλώνετε με μέτρο: όχι περισσότερα από τρία την εβδομάδα.

Γαρίδες

Οι γαρίδες περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες χοληστερόλης από τα ψάρια, αλλά περιλαμβάνουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένων λιπών.

Περισσότερα όσπρια

Τα όσπρια είναι μία ιδιαίτερα υγιεινή τροφή, καθώς περιέχουν πολλές υδατοδιαλυτές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ψάρια

Τα ψάρια περιλαμβάνουν τα λιπαρά οξέα omega-3s, τα οποία έχουν προστατευτικό ρόλο στην καρδιά, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Προτιμήστε τυρί με λιγότερα λιπαρά

Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τυρί. Ωστόσο, προτιμήστε να καταναλώνετε τυρί με λίγα λιπαρά

Μονοακόρεστα λίπη

Τα ακόρεστα λίπη και συγκεκριμένα τα μονοακόρεστα, που περιέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, έχουν χαρακτηριστεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ως υγιεινές πηγές λιπών, οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων.

Φρούτα, τσάι, σοκολάτα

Η σοκολάτα, το τσάι και τα φρούτα, όπως τα μήλα, παρέχουν προστασία από τα καρδιακά νοσήματα, καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες φλαβονοειδών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση.

Προστατευτική δράση έχουν και τα πορτοκάλια, καθώς ορισμένα συστατικά τους, όπως το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη C, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο.

Αλκοόλ

Η μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών (κρασιού, μπίρας, καθώς και άλλων πότων) έχει συνδεθεί με πιθανή προστασία από καρδιακά νοσήματα, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η κατάχρησή τους οδηγεί σε αλκοολισμό, υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Συμπερασματικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα, φαίνεται ότι αποτελεί το κλειδί της μακροβιότητας…

health.in.gr