Το Skoda Fabia… υπ ατμόν!
Επιστροφή στις ρίζες της... Βιομηχανικής Επανάστασης! Ένας νέος καινοτομικός ατμοκινητήρας ο οποίος χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο, αλλά δεν εκλύει βλαβερούς ρύπους, τοποθετήθηκε στο Skoda Fabia. Μήπως μπερδευτήκατε;
Επιστροφή στις ρίζες της… Βιομηχανικής Επανάστασης! Ένας νέος καινοτομικός ατμοκινητήρας ο οποίος χρησιμοποιεί ως καύσιμο το πετρέλαιο, αλλά δεν εκλύει βλαβερούς ρύπους, τοποθετήθηκε στο Skoda Fabia. Μήπως μπερδευτήκατε;
Ο τρικίλυνδρος κινητήρας Ezee των 1.000κ.εκ. είναι δημιούργημα της εταιρείας IAV, θυγατρικής του Ομίλου VW, και για την εξέλιξή του χρειάστηκαν έξι χρόνια συνεργασίας και συνολική επένδυση ύψους 58,7 εκατ. ευρώ. Χρησιμοποιεί δε ως καύσιμο το πετρέλαιο ώστε να θερμάνει νερό στους 900 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο παραγόμενος ατμός θέτει σε κίνηση τα πιστόνια.
Επίσης, έχει εξελιχθεί μία περιστροφική έκδοση του κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί σε υβριδικά αυτοκίνητα, αλλά η πλήρως λειτουργική μορφή του θα είναι έτοιμη λίγο πριν από το 2010. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ομίλου VW, η απόδοσή του θα είνα παρόμοια με εκείνη ενός αντίστοιχου diesel, με μεγαλύτερη όμως ροπή.
Θυμηθείτε ότι μερικά από τα πρώτα δείγματα της αυτοκίνησης χρησιμοποιούσαν ατμοκινητήρες, ενώ ο ατμός ως πηγή ενέργειας χρησιμοποιήθηκε έως και τη δεκαετία του 1960.
Πηγή: Auto Express
auto.in.gr
- Αντιπροσωπεία της Γαλλικής Γερουσίας επισκέφθηκε την Αίγινα
- Χαϊδάρι: 13χρονη έπεσε από μπαλκόνι σχολείου – Νοσηλεύεται διασωληνωμένη
- Η Meta πέτυχε με τα έξυπνα γυαλιά Ray-Ban, η Google επιλέγει Gucci
- Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που αυτοκίνητο πέφτει στο κενό από την κατάρρευση τοιχίου – Μια σύλληψη
- Σπάρτη: Ανοίγει και πάλι το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής
- Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει αύριο η Τρίτη η πλατφόρμα – Ποια ΑΦΜ ξεκινούν