38

«Έφυγε» την Τετάρτη το πρωί ένας ακόμη εκπρόσωπος της παλιάς ελληνικής κωμωδίας. Ο Κώστας Χατζηχρήστος πέθανε σε ηλικία 80 ετών, έπειτα από νοσηλεία στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου εισήχθη στις 31 Ιουλίου με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Έκανε το ντεμπούτο του τη διάρκεια της Κατοχής με το θίασο του Λουκά Μυλωνά που περιόδευε στη Θεσσαλία. Λίγο αργότερα έφτασε στην Αθήνα, όπου άρχισε να συμμετέχει σε διάφορους θιάσους.


Το 1952 συγκροτεί δικό του θίασο, αλλά εμφανίζεται και ως συνθιασάρχης με εκλεκτούς πρωταγωνιστές της εποχής εκείνης. Από το 1953 έως το 1955 συνεργάζεται με την Καίτη Ντιριντάουα, με την οποία αργότερα παντρεύεται, και τον Κούλη Στολίγκα. Για τα επόμενα 15 χρόνια, με δικούς του θιάσους, ανεβάζει στο θέατρο πολλές και επιτυχημένες επιθεωρήσεις και κωμωδίες, κάποιες από τις οποίες γνωρίζουν τέτοια επιτυχία που μεταφέρονται και στη μεγάλη οθόνη. «Σάντα Τσικίτα», «Ο κύριος Πτέραρχος», «Της Κακομοίρας», «Ηλίας του 16ου», «Ένας έξυπνος βλάκας», «Παριζιάνα», «Σαμπάνια και πενιές» είναι μερικές από τις παραστάσεις που χαρίζουν απλόχερα το γέλιο και κάνουν τον Κώστα Χατζηχρήστο έναν από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς της εποχής.


Μεγάλη και σημαντική υπήρξε και η κινηματογραφική του δραστηριότητα. Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου τον έχει ήδη καταγράψει με το παρατσούκλι «Θύμιος», το όνομα του ήρωα που γέννησε ο ίδιος για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το χαρακτήρα του κουτοπόνηρου επαρχιώτη που φτάνει στην Αθήνα για να μπερδέψει τους πρωτευουσιάνους με τη χωριάτικη νοοτροπία του.


Ο Κ.Χατζηχρήστος έκανε την πρώτη του ταινία, με τίτλο «Ο Πύργος των Ιπποτών», το 1952. Ακολούθησαν «Οι Τρεις Ντετέκτιβ», το «Τσαρούχι, Πιστόλι, Παπιγιόν», «Τα Κωθώνια του Συντάγματος», «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα», «Γερακίνα», «Να Ζήσουν τα Φτωχόπαιδα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θύμιος τα χει Τετρακόσια» και πολλές άλλες. Ο ίδιος υπήρξε παραγωγός τριών ταινιών και σκηνοθέτησε άλλες οκτώ.


Την περίοδο 1994 – 1996 ο Κώστας Χατζηχρήστος επιστρέφει στο θέατρο που φέρει το όνομά του, τη θεατρική στέγη που απέκτησε ο ίδιος το 1970. Τελευταίες του παραστάσεις το «Δεν Ήξερες, δεν Ρώταγες» και το «Τρελλάθηκα και Σώθηκα».


Η οικογένεια του εκλιπόντος αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, Ευ.Βενιζέλου, να τελεστεί η κηδεία δημοσία δαπάνη.


Τα συλλυπητήρια της Πολιτείας


Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Κώστα Χατζηχρήστου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ένας δημοφιλής κωμικός, ένας ταλαντούχος καρατερίστας που χάρισε άφθονα το γέλιο σε γενιές Ελλήνων δεν είναι πια κοντά μας».


»Η μακρά και δημιουργική παρουσία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο με τους πολλαπλούς ρόλους του σε κωμωδίες, οπερέτες, βαριετέ και επιθεωρήσεις σκορπούσε απλόχερα εκείνα τα συναισθήματα χαράς και ξεγνοιασιάς που τόση ανάγκη είχε ο Έλληνας και μάλιστα σε δύσκολες και ταραγμένες περιόδους για τον τόπο μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και νοσταλγία και θα κρατάμε ζωντανή την ανάμνηση από τον Ηλία του 16ου και τον Πύργο των Ιπποτών. Στους οικείους του απευθύνω θερμά συλλυπητήρια».


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε τα ακόλουθα: «Ο Κώστας Χατζηχρήστος, ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς που ανέδειξε το ελληνικό θέατρο, ένας κωμικός που για δεκαετίες χάρισε απλόχερα το γέλιο σε πολλές γενιές Ελλήνων, έφυγε σήμερα. Μένουν, όμως, οι αξέχαστες ερμηνείες του στη σκηνή και οι μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες του να μας θυμίζουν τον αγαπημένο μας Θύμιο. Η αγάπη για τη δουλειά του και η εργατικότητά του είναι η παρακαταθήκη του στους νεότερους συναδέλφους του. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».


Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ.Βενιζέλος, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και χαρακτήρισε τον Κώστα Χατζηχρήστο «σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου και θεάματος που πάντα θα τον συνοδεύει η αγάπη του ελληνικού λαού. Ο Κ.Χατζηχρήστος δεν ήταν απλός ηθοποιός με μεγάλο ταλέντο, αλλά εξέφραζε με μεγάλη γνησιότητα την αγωνία και τον αυτοσαρκασμό του ανθρώπου που αγωνίζεται για την καθημερινότητα».


Η κηδεία του δημοφιλούς κωμικού θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στις 5 το απόγευμα από το Α Νεκροταφείο της Αθήνας. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, ενώ από αύριο, Πέμπτη, έως το μεσημέρι της Παρασκευής, η σορός του Κ.Χατζηχρήστου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ