Βοστόνη: Με την ελπίδα να παραταθεί η διάρκεια της ζωής και να βελτιωθεί η ποιότητά της, ερευνητές ανακάλυψαν περιοχή χρωμοσώματος η οποία πιστεύουν ότι περικλείει τα γονίδια της μακροβιότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.


Η περιοχή στο χρωμόσωμα 4 περιέχει 100-500 γονίδια και οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι κατά 95% ότι πρόκειται για την περιοχή που συνδέεται με τη μακροζωία. Γνωρίζοντας έως τώρα μόνο την περιοχή του χρωμοσώματος που θα επικεντρώσουν τις έρευνές τους, το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουν το ακριβές γονίδιο ή γονίδια και να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτά βοηθούν τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο.


Οι ερευνητές Δρ Τόμας Πέρλς, γηρίατρος στο ιατρικό κέντρο Beth Israel της Βοστόνης και ο Λούις Κάνκελ, γενετιστής στο νοσοκομείο Παίδων της ίδιας πόλης, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αναφέρουν: «Οι γνώσεις που θα αποκομίσουμε θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα μιμούνται ακριβώς τους μηχανισμούς που λειτουργούν στους αιωνόβιους, οι οποίοι καταφέρνουν να αποφεύγουν τις συνέπειες του γήρατος. Δεν σκοπεύουμε να ανακαλύψουμε το μυστικό της νεότητας, αλλά του ευ ζην».


Οι περισσότεροι ερευνητές που ασχολούνται με το αντικείμενο πιστεύουν ότι τα γονίδια που παίζουν ρόλο στη διαδικασία του γήρατος είναι περίπου 1.000. Η παρούσα έρευνα έρχεται να «ταράξει τα νερά», υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των γονιδίων είναι πολύ μικρός.


Η συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους. Οι ερευνητές μελέτησαν 137 ζευγάρια συγγενών πολύ μεγάλης ηλικίας και αναζήτησαν τις περιοχές των χρωμοσωμάτων που ήταν πανομοιότυπες σε μεγάλο ποσοστό ζευγαριών. Τα αποτελέσματα υπέδειξαν το χρωμόσωμα 4 ως υπεύθυνο για τα βαθιά γεράματα.


Ο Πέρλς δήλωσε, καταλήγοντας, στο CNN: «Ο ακριβής προσδιορισμός των γονιδίων θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντική έρευνα στους κυτταρικούς μηχανισμούς της διαδικασίας της γήρανσης».

health.in.gr